Rutte wil helft van Arbo-regels kwijt

Staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken, VVD) wil 30 tot 50 procent van alle `Arbo-regels', die de veiligheid van werknemers op de werkvloer moeten garanderen, afschaffen.

Dat heeft hij gisteren in Eindhoven bekendgemaakt. In een toelichting vanmorgen zei Rutte dat hij ,,risico's die wel belangrijk zijn maar die niet direct grote gevolgen hebben, zoals hoe je bureaustoel eruitziet, wat voor licht je hebt in je kantoor en hoe de luchtcirculatie is', uit de Arbo-wet en uit het Arbo-besluit wil halen. In de Arbo-wet moeten alleen regels blijven over zware risico's die bijvoorbeeld werknemers in de industrie lopen bij werken met gevaarlijke stoffen.

Rutte vindt dat de ,,regelzucht' van de overheid op het gebied van arbeidsomstandigheden ,,een tikje is doorgeschoten'. ,,Werkgevers ervaren de Arbo-wetgeving nu alleen als bureaucratie. Ik wil dat zij arbeidsomstandigheden gaan zien als een terrein waarop ze met elkaar kunnen concurreren.' De staatssecretaris wil door Arbo-regels te schrappen de administratieve lastendruk voor werkgevers beperken. Hoeveel geld dat bespaart heeft hij niet berekend.

Werknemers met klachten over bijvoorbeeld hun meubilair moeten die volgens hem zelf bespreken met hun werkgever. Rutte: ,,Dat hoef je niet allemaal in wet- en regelgeving vast te leggen met het gevolg dat je het ook allemaal moet gaan controleren.' De staatssecretaris meent dat werknemers voldoende mogelijkheden hebben voor inspraak in hun arbeidsomstandigheden, bijvoorbeeld via de ondernemingsraad of vakbonden.

De vakbonden zelf betwijfelen dat. Zij vrezen voor meer ziekteverzuim en meer arbeidsongeschikten als de Arbo-regels worden versoepeld. Jan Warning, Arbo-deskundige van FNV Bondgenoten, zei vanochtend in het Radio 1 Journaal dat de vakbonden geen mogelijkheden hebben goede arbeidsomstandigheden af te dwingen, laat staan om die te controleren. ,,Wij komen helaas nog veel werknemers tegen die op een soort keukenstoel zitten te werken.' Volgens hem riskeren veel werkgevers liever een boete dan dat zij geld uitgeven aan een risicoinventarisatie van de arbeidsomstandigheden.

Rutte zal de Tweede Kamer binnenkort nader informeren. Eerst vraagt hij advies aan de Stichting van de Arbeid, waarin vakcentrales en werkgeversorganisaties zijn vertegenwoordigd. In het najaar wordt de Arbo-wetgeving naar verwachting geëvalueerd.

Gerectificeerd

Arbo-regels

In het artikel Rutte wil helft van Arbo-regels kwijt (2 juni, pagina 1) staat dat staatssecretaris Rutte de Stichting van de Arbeid advies zal vragen voordat hij de Kamer nader informeert. Hij informeert eerst de Kamer en vraagt in november de Sociaal-Economische Raad advies.