Regering van VS volhardt in de zaak-Padilla

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft meer dan twee jaar na zijn arrestatie nieuwe informatie versterkt over de zaak tegen José Padilla die op verdenking van planning van een aanslag met een `vuile bom' zonder aanklacht of vorm van proces wordt vastgehouden.

Volgens James Comey, plaatsvervangend minister van Justitie, is de Amerikaan Padilla een geschoolde terrorist die regelmatig contact heeft gehad met leiders van de terreurbeweging Al-Qaeda, overwoog hij een aanslag met een kernbom en had hij vergevorderde plannen voor een gasaanslag op een appartementencomplex.

Het is voor het eerst sinds de arrestatie van Padilla dat de Verenigde Staten meer gedetailleerde informatie hebben versterkt over de enige Amerikaan die zonder vorm van proces al langdurig wordt vastgehouden. Het ministerie deed dat na aanhoudende druk van Amerikaanse burgerrechtengroeperingen en internationale mensenrechtenorganisaties. Zij zijn van mening dat de Amerikaanse regering in haar strijd tegen het terrorisme bij de aanhouding van Padilla, die Amerikaans staatsburger is, veel te ver is gegaan door hem zijn grondwettelijke rechten te ontzeggen.

Volgens het ministerie van Justitie evenwel is Padilla, die lid is geweest van een criminele bende in Chicago, een `illegale strijder' die door zijn vermeende acties, buiten het Amerikaanse of internationale recht valt. Daarmee is zijn status gelijkgesteld aan die van de gevangenen in de Amerikaanse basis in Guantánamo Bay in Cuba. Ook op de gevangenschap van die bijna zeshonderd `illegale strijders' daar bestaat nationaal en internationaal veel kritiek.

Uit getuigenverklaringen van Padilla zelf en ondervraging van andere vermeende leden van Al-Qaeda zou Justitie hebben opgemaakt dat Padilla veel meer op zijn kerfstok heeft dan voorheen gemeld. Padilla, aldus Comey is ,,een soldaat van onze vijand, een getrainde, gefinancierde en toegeruste terrorist''.

De verklaring van Comey komt op het moment dat Justitie onder vuur ligt wegens het afgeven van waarschuwingen over mogelijke aanslagen, vorige week, zonder dat het daarvoor concrete aanwijzingen geeft. Voorts buigt het Amerikaanse Hooggerechtshof zich momenteel over de vraag of de Amerikaanse regering en meer specifiek, de Amerikaanse president, het recht heeft Amerikaanse staatsburgers als Padilla te arresteren zonder een aanklacht tegen hen in te dienen.