Perzische gehaktballetjes met tuinbonen

Lamsgehakt is bij de slager en supermarkt nauwelijks te koop. Voor dit product moet de Marokkaanse of Turkse winkel worden bezocht, die vooral in grote steden te vinden is. Het recept van vandaag kan ook met rundergehakt worden gemaakt, maar de smaak is dan wel anders. In trendy keukenwinkels worden uit Tsjechië geïmporteerde gehaktmolens verkocht. Een ideaal apparaat om zelf gehakt te maken en vlees en de onontbeerlijke lever voor bijvoorbeeld een paté te malen. Handig is ook dat je in de gehaktmolen meteen ook groenten en kruiden kunt malen die in het gehakt of de paté kunnen worden verwerkt.

Het recept voor de Perzische gehaktballetjes is voor 4 personen. Kook de rijst gaar. Kook de gedopte tuinbonen, bij voorkeur kleintjes, 5 minuten. Giet ze af. Buiten het seizoen kunnen ook diepvries tuinbonen worden gebruikt. Zie voor de juiste kooktijd de aanwijzing op de verpakking Haal het buitenste velletje van de bonen zodat alleen de dubbele groene kern overblijft. Rasp de gepelde ui. Doe het gehakt in een kom. Voeg het ei, de dubbelgedopte tuinboontjes, de gare rijst, geraspte ui, dille, het kaneelpoeder en zout en peper naar smaak toe. Vorm er met vochtig gemaakte handen balletjes zo groot als een mandarijn van. Druk boontjes die uitsteken in het gehakt. Bij gebruik van rundergehakt dat minder vet is dan lamsgehakt is het mogelijk dat het gehaktmengsel uit elkaar valt. Meng dan wat bloem door het gehakt. Verhit de boter in een braadpan of koekenpan. Bak de gehaktballen snel rondom aan. Temper de hittebron en bak de ballen in ongeveer 15 minuten gaar. Schep ze tijdens het bakken regelmatig om. Eet bij dit gerecht bijvoorbeeld een gemengde salade van knapperige slabladen, stukjes komkommer en tomaat.

Nodig:100 g rijst

250 jonge tuinbonen (in de peulen)

1 ui

750 g lams- of rundergehakt

1 ei

1 eetl. fijngehakte dille

1/2 theel. kaneelpoeder

zout en versgemalen peper

40 g boter

Morgen: sis kebab

    • Anne Scheepmaker