Paniek bij Britse sceptici

Paniek bij de Britse Conservatieven. De partij manifesteert zich – zeker in tijden van oppositie – graag als eurosceptisch. Maar naarmate de verkiezingen voor het Europees Parlement dichterbij komen, de Britten gaan net als de Nederlanders volgende week donderdag naar de stembus, neemt de populariteit van de UKIP, de United Kingdom Independence Party, toe. Steeds meer stemmen snoept de partij die Groot-Brittannie liever nog vandaag dan morgen terugtrekt uit de Europese Unie af van de Conservatieven. Volgens de laatste peilingen kan de UKIP rekenen op 21 procent van de stemmen; een week geleden was dat nog 18 procent. Ondertussen zakken de Conservatieven in de polls: van 31 procent vorige week, naar 27 procent nu. Tot overmaat van ramp riepen onlangs vier Conservatieve leden van het hogerhuis het electoraat op om op de anti-Europapartij te stemmen.

Reden voor Michael Howard, de leider van de Conservatieven, een offensief tegen de Onafhankelijkheidspartij te beginnen. In een toespraak maakte Howard de partij gisteren uit voor extreem. En, zo wist hij te melden, de drie vertegenwoordigers die de UKIP nu al in het Parlement vaak tegen ,,vitale Britse belangen'' gestemd.

Hij positioneerde de Conservatieven tussen de `onafhankelijkheidstrijders' en de liberalen en sociaal democraten die alleen maar meer bevoegdheden aan Brussel willen ovedragen.