OPEC: oliepompen openzetten

De OPEC moet alle pompen vol openzetten. Dit hebben diverse ministers van het oliekartel vandaag gezegd aan de vooravond van de OPEC-vergadering die morgen in Beiroet wordt gehouden.

De Organisatie van olie-exporterende landen zal daar mogelijk besluiten nemen over de olieproductie die de olieprijs zullen verlagen.

De olieprijs, die gisteren in New York tot recordhoogte steeg als reactie op de terroristische gijzeling afgelopen weekeinde in Saoedi-Arabië, daalde vandaag weer enigszins. Een vat Brent-olie uit de Noordzee kostte vanmorgen op de Londense termijnmarkt 38,58 dollar per olievat. Gisteren bereikte deze toonaangevende Noordzee-olie met 39,08 dollar het hoogste peil in dertien jaar. In New York reikte de prijs voor het toonaangevende West Texas Intermediate gisteren even tot 42,45 dollar per vat van 159 liter, het hoogste peil sinds de introductie van het oliecontract in New York in 1983.

De aanslagen in Saoedi-Arabië op buitenlanders is de voornaamste reden voor de prijsstijging, omdat die de kwetsbaarheid van de olieproductie van het machtigste olieland zouden aantonen.

De OPEC-leden profiteren van de hoge olieprijs, maar willen desondanks meewerken aan een daling van de prijzen omdat zij inzien dat met name de industrielanden schade oplopen door de hoge olieprijs. Vorige week al zei de Saoedische olieminister dat zijn land de olieproductie zou verhogen, desnoods unilateraal. De overige OPEC-leden reageerden daarop ontstemd, maar nu willen toch ook andere leden de pomp verder openzetten. Zo maakten de Verenigde Arabische Emiraten vanmorgen bekend de productie deze maand met 400.000 vaten te zullen verhogen.

olie: pagina 19