Onderzoek heropend in Van Gogh-zaak

Het onderzoek naar de roof van twee schilderijen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam wordt heropend. Volgens de rechtbank in Amsterdam was het onderzoek door justitie onvolledig.

Dat bleek gisteren in Amsterdam waar uitspraak zou worden gedaan tegen twee verdachten van inbraak en diefstal uit het Van Gogh Museum op 7 december 2002. De rechtbank wil nader onderzoek naar het gat in de ruit waardoor de dieven naar binnen en buiten zouden zijn gegaan en naar het celmateriaal dat in een petje is aangetroffen.

Justitie eiste twee weken geleden respectievelijk zes en vijf jaar cel tegen Octave D. en Henk B. wegens de roof van de schilderijen Zeezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884). De Nederlandse Staat en het museum eisten bovendien een schadevergoeding van 1,8 miljoen euro. Na de diefstal zijn bij het museum een petje en een muts gevonden, met daarop sporen van de twee 31-jarige mannen.

De gestolen werken zijn nog altijd spoorloos. D. en B., beiden met een lange reeks inbraken op hun kerfstok, hebben altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben. Volgens hen hebben zij de kledingstukken elders verloren of achtergelaten en hebben onbekenden die bij de diefstal gebruikt.

Het Openbaar Ministerie meent dat er voldoende onderzoek is geweest. De technische recherche heeft de ruit uitgebreid onderzocht en er is voldoende zekerheid dat het DNA-materiaal in het petje van D. is, aldus het OM. Dit celmateriaal kwam overeen met het spoor in een eerdere strafzaak tegen D. De verdachte heeft zelf echter nooit officieel DNA afgestaan. Advocaat B. Ficq van D. kan nog niet zeggen of haar cliënt een DNA-test laat doen. Op de zitting vroeg zij zich af of het gat in de ruit wel groot genoeg was voor twee mannen om in en uit te kruipen, zonder dat er veel kledingvezels achterbleven aan het glas. Ze vindt het verkeerd dat de bewuste ruit niet is bewaard.

De dieven klommen volgens het openbaar ministerie via een ladder op het dak van het museum, beukten een raam kapot en gingen naar binnen. Ze trokken twee schilderijen ruw van de muur en lieten zich langs een touw weer naar beneden glijden. Ondanks de beveiligingscamera's zijn er van de roof binnen geen beelden. Een medewerker van de centrale vergat op de opnameknop te drukken toen hij de dieven op de monitoren bezig zag.