Omroepen investeren in speelfilms

De publieke omroep gaat vanaf 2007 negen miljoen euro per jaar in Nederlandse films steken. Met dat geld financieren de omroepen dan jaarlijks 18 of 19 speelfilms en nog eens zes zogeheten tele-films.

Dat heeft L. van der Meulen, netcoördinator van Nederland 3, gisteren aangekondigd tijdens de Middag van de Nederlandse film in Amsterdam. De zendgemachtigden zijn nog bezig afspraken te maken over een drama- en speelfilmbeleid per net in plaats van per omroep.

Bij dezelfde gelegenheid werd bekendgemaakt dat de Nederlandse bioscoopexploitanten, de filmdistributeurs en de speelfilmproducenten het in principe eens zijn geworden over de oprichting van een fonds waaruit de marketing en distributie van speelfilms moet worden gesteund. In dat fonds wordt vanaf volgend jaar 2 miljoen euro gestort. De distributeurs – verantwoordelijk voor de publiciteit en voor de kopieën van de films die in de bioscopen worden vertoond – zullen het aan een film toegekende bedrag uit dat fonds, zelf verdubbelen. Dit alles ,,mits het ambitieniveau van het filmbeleid gelijk blijft', aldus W. Wolfers, voorzitter van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC). Met andere woorden: als de regering alsnog meer geld uittrekt voor steun aan de Nederlandse film.

De Middag van de Nederlandse film was georganiseerd om ,,het succes van de Nederlandse film te vieren'. Op die manier probeerde de filmwereld de kans om aan de aanwezige staatssecretaris M. van der Laan (Cultuur) en enkele Kamerleden ervan te overtuigen dat het belastingvoordeel voor particuliere investeerders in de Nederlandse speelfilm behouden moet blijven, omdat het de sector de afgelopen vijf jaar een ongehoorde impuls heeft gegeven. Het kabinet heeft deze steun juist afgeschaft. Uit cijfers van de NFC bleek gisteren dat het marktaandeel van de Nederlandse film in het totale bioscoopbezoek in het eerste kwartaal van 2004 opnieuw is gestegen, nu naar 15,3 procent – waarbij moet worden opgemerkt dat het totale bioscoopbezoek is teruggelopen.

Directeur C. Croon van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten presenteerde twee opties voor een nieuwe vorm van fiscale steun: een regeling waarbij filmproducenten achteraf via de belastingen een deel van hun kosten kunnen terugkrijgen. Of fiscale voordelen voor die bedrijven die in speelfilm investeren. Staatssecretaris Van der Laan had waarderende woorden over voor de voorstellen uit de filmsector. Tegelijkertijd gaf ze niet veel hoop wat betreft de politieke steun voor nieuw filmstimuleringsbeleid.

Gerectificeerd

Speelfilms

In het artikel Omroepen investeren in speelfilms (2 juni, pagina 11) staat dat de omroepen vanaf 2007 jaarlijks 9 miljoen euro investeren in de Nederlandse speelfilm. Dat gebeurt al vanaf volgend jaar.