Hond in hoofdrol

Met de Partij voor de Dieren en de D66-leus `Boe roepen is makkelijk' (plus koeienposter) is het dier al goed vertegenwoordigd in de Eurocampagne. Maar de SP vond het blijkbaar nog niet genoeg. In plaats van Europees lijsttrekker Erik Meijer speelt een klein hondje de hoofdrol in de campagne. Met teksten als `Hier waak ik' en `Stuur een waakhond naar Brussel' zal de SP drie miljoen posters en flyers, 500.000 `laatste dag kaarten' en zo'n 1.500 spotjes en radio-commercials op de Nederlandse kiezer loslaten. Doel: van één naar twee zetels in het EP.

In overleg met Meijer heeft de SP besloten de hond de hoofdrol te laten spelen. ,,Je ziet de hond en je moet Erik Meijer erbij denken'', aldus campagneleider Tiny Kox. Meijer, die volgens Kox het meest blaft in het Europees parlement, en ook landelijk lijsttrekker Jan Marijnissen spelen wel een figurantenrol in het filmpje waarin het naamloze hondje in zijn eentje een tocht naar Brussel maakt om daar blaffend te protesteren tegen Europa. Kox wil niet zeggen hoe het hondje heet en of het hondje lid is van de partij. ,,Straks heeft het beestje een keer iemand gebeten of tegen een deur aan geplast ofzo, en dan zie ik het alweer aankomen.'' Kox vindt het niet zo vreemd dat de SP geen gezicht inzet voor de Eurocampagne. ,,We hebben jarenlang campagne gevoerd met een tomaat, dat werkte toch ook''.