FNV-bond eist hoger loon metaal

FNV Bondgenoten eist voor personeel in de sector metaal en elektro een loonsverhoging van 1,25 procent. Dat heeft de vakbond gisteren bekendgemaakt.

Deze eis staat haaks op de wensen van het kabinet, waarmee FNV Bondgenoten het risico loopt dat een eventuele CAO niet aan de hele bedrijfstak zal worden opgelegd.

Van de 175.000 werknemers in de sector metaal en elektro danken ongeveer 17.000 mensen hun CAO aan dit zogeheten algemeen verbindend verklaren. Zij dreigen dus zonder collectief arbeidscontract te komen.

Door het stukgelopen voorjaarsoverleg voelt de vakbond zich niet langer gehouden aan het najaarsakkoord, waarin bonden en werkgevers afspraken de lonen in 2005 niet of nauwelijks te laten stijgen. ,,Bij dat akkoord is afgesproken dat de loonontwikkeling van 2005 afhankelijk is van het al dan niet slagen van het pensioenakkoord'', zegt landelijk bestuurder Hans van der Windt van FNV Bondgenoten, die de CAO-onderhandelingen in de metaalsector voert. ,,Als dat vervolgens op een mislukking uitloopt, wordt ons arbeidsvoorwaardenbeleid weer actief.'' Vorige week eiste FNV Bondgenoten bij Akzo ook al een loonsverhoging van 1,25 procent.

Naast de looneis wil FNV Bondgenoten ook de mogelijkheid openlaten dat werknemers bij metaalbedrijven op hun 62e kunnen blijven stoppen met werken. Bovendien wil de bond dat werknemers die langer dan een jaar ziek zijn 94 procent van hun loon krijgen doorbetaald. ,,Die doorbetaling heeft niets met de mislukking van het overleg te maken'', aldus Van der Windt. ,,Het is heel simpel: het kabinet heeft het SER-advies (over de hervorming van de WAO, red.) niet overgenomen. Dan ligt de bal weer bij ons.''

Beide eisen staan haaks op de wensen van het kabinet, dat mensen tot hun 65e wil laten werken en niet verder wil gaan dan doorbetaling van 70 procent van het loon, om ziek personeel te prikkelen zo snel mogelijk de draad weer op te pakken.

De werkgeversorganisatie voor de metaalsector FME-CWM wil niet reageren op de eisen van FNV Bondgenoten. Woordvoerder Albert Roele: ,,Zo kort voor de CAO-onderhandelingen lijkt mij dat niet verstandig. Wij gaan eerst eens rustig kijken hoe de zaken er bij onze vereniging voorstaan.''

CNV Metaal en elektro maakte vandaag bekend vooralsnog geen looneis te zullen stellen voor de nieuwe cao in de metaal- en elektrotechnische industrie. De bond acht zich nog gebonden aan het najaarsakkoord van 2004 en wil voor wat 2005 betreft afwachten wat de uitslag is van de ledenraadpleging over het mislukken van het voorjaarsoverleg. De CNV-bond verwacht de ledenraadpleging op 22 juni te hebben afgerond.