De top

Vrouwen van Nederland! Waarom stoot u niet door het glazen plafond, die doorzichtige barrière waarboven de macht in uw bedrijf zetelt?

Een zo langzamerhand klassieke vraag in het maatschappelijke debat van Nederland. Want het wil nog steeds niet helemaal lukken met de topposities voor de Nederlandse vrouw.

In de Rode Hoed in Amsterdam hadden ruim tweehonderd vrouwen er ieder dertig euro voor over om een avondje over deze kwestie te discussiëren. Dertig euro! Dat kwam de representativiteit van het publiek niet bepaald ten goede. Aanwezig waren vooral (vaak jonge) vrouwen die halverwege hun carrière waren. Velen bleken in het bedrijfsleven of de advocatuur te werken. Ze toonden zich redelijk tevreden over wat ze bereikt hadden, maar ze wilden graag méér.

Een groepje deskundigen hield hun voor dat ze er, in modern jargon, dan ook ,,écht voor moesten gaan''. Dat deden ze tot dusver te weinig, vonden genodigden als Neelie Kroes, voormalig minister, en Ad Scheepbouwer, bestuursvoorzitter van KPN.

Het is uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid, hield Kroes haar gehoor voor. Toen zij uit de politiek ging, kreeg ze de mooiste aanbiedingen uit het buitenland. Ze zag er van af, omdat haar toenmalige echtgenoot aankondigde dat hij van haar zou scheiden als ze naar het buitenland vertrok. ,,Had ik het maar gedaan'', verzuchtte ze, ,,want een half jaar later gingen we toch uit elkaar.''

Ze was niet pessimistisch, ze zag veranderingen in de Nederlandse bedrijfscultuur, maar daar moeten vooral véél vrouwen zich voor inzetten. ,,Voor een doorbraak naar de stuurhutten van de samenleving is massa nodig. Die is er, dus dan ook de barricaden op.'' Het had bijna masculien geklonken, als Kroes niet zo'n elegant, eigeel pakje had gedragen. (Excuses voor deze onvergeeflijk mannelijke waarneming.)

Ad Scheepbouwer was sceptischer, hij zag het nog niet gebeuren. Bij KPN werken vijftien vrouwen in de top tegen 35 mannen. In Amerika, Frankrijk en Scandinavië werken, vergeleken met Nederland, driemaal zoveel vrouwen in de top, constateerde hij. ,,Er haken in Nederland in het proces naar boven meer vrouwen dan mannen af, omdat ze andere keuzes maken ze willen iets anders met hun leven. En dat ligt niet altijd aan de gezinssituatie.''

Zijn uitspraken riepen scherpe kritiek op. ,,Jij hebt te weinig vrouwen in de top'', zei politiekorpschef Anja Brink. ,,De sleutel ligt bij de mensen in topposities. Als mijn baas het niet gewild had, was ik er nooit gekomen.''

Niek Hoek, bestuursvoorzitter van Delta Lloyd, kapittelde Scheepbouwer ook: ,,Je mist een enorme kans.'' Bij Delta Lloyd wordt volgens Hoek veel gedaan om het potentieel aan vrouwelijk talent te benutten.

Een geblondeerde vrouw van 51 jaar, gezeten op het balkon, zorgde voor enige ontnuchtering door tegen het einde naar beneden te roepen: ,,Die jonge vrouwen die daar zitten, heb ik in mijn leven al tweemaal zien komen en gaan. Ze roepen dat ze veel willen, maar op een bepaald moment maken ze toch andere keuzes.''

Toen mocht iedereen een onzekere toekomst tegemoet, te beginnen met een drankje voor eigen rekening aan de bar.

    • Frits Abrahams