Celstraf voor rijke Chinees

Zhou Zhengyi, een puissant rijke zakenman die het in 2001 tot de elfde plaats bracht op de ranglijst van rijkste mensen in China van hetzakentijdschrift Forbes, is gisteren tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor aandelenfraude en voor het afgeven van valse verklaringen.

De straf is naar Chinese maatstaven relatief licht, en waarnemers vermoeden dat Zhou, die begon als kleine restauranteigenaar, strafverlichting heeft gekregen in ruil voor informatie over andere financiële- en vastgoedschandalen de in Shanghai eind jaren negentig waarschijnlijk op grote schaal hebben plaatsgevonden.

Zhou kwam een jaar geleden in opspraak omdat hij voor zo'n 200 miljoen euro van de Chinese staatsbank de Bank of China (BoC) zo hebben geleend zonder dat daar voldoende waarborgen tegenover stonden. De bank verstrekte de leningen naar alle waarschijnlijkheid op grond van de goede contacten die Zhang had met de hoogste politieke leiders van de miljoenenstad. Naar de verstrekking van de leningen is inmiddels een onderzoek verricht, maar daarbij kwam het niet tot een veroordeling van medewerkers van de BoC.

De veroordeling van Zhou komt op een moment dat de Chinese overheid bekendmaakt de kredietverstrekking strakker aan banden te leggen. De Commissie voor de Regulering van de Banken van China heeft alle verstrekkers van leningen opgedragen om extra controles uit te voeren bij leningen boven de 3 miljoen euro.

De maatregel past in een beleid dat erop is gericht de Chinese economie voor oververhitting te behoeden. In de eerste vijf maanden van dit jaar groeiden de kapitaalsinvesteringen met maar liefst 43 procent, en ook de investering in vastgoed liep met zo'n 30 procent op. De overheid wil vooral bouwgerelateerde sectoren als de staal- en cementindustrie afremmen. Ook de bouw van winkel- en tentoonstellingscentra en van golfbanen is de Chinese overheid steeds meer een doorn in het oog. Vooral in deze sectoren is er bovendien sprake van veel corruptie.