Brazilië neemt leiding VN-macht op Haïti over

De voorhoede van soldaten die uiteindelijk een 1.200 man sterke Braziliaanse vredesmacht namens de Verenigde Naties moeten vormen op Haïti is gisteren op het Caraïbische eiland aangekomen.

Het gaat om de grootste Braziliaanse militaire eenheid die ooit voor een dergelijke taak is ingezet. De Brazilianen komen aan het hoofd van een vredesmacht die uiteindelijk 6.700 soldaten en zo'n 1.600 politiefunctionarissen uit veertien landen zal tellen.

De VN-krachten zullen niet alleen een belangrijke rol hebben te vervullen bij het ontwapenen van de verschillende illegale groeperingen die eerder dit jaar president Jean-Bertrand Aristide verdreven. Het VN-leger zal ook gaan assisteren bij de hulpverlening die nodig is nadat vorige week door zware regenbuien en landverschuivingen zo'n tweeduizend mensen vooral in het oosten van het land om het leven kwamen. Duizenden huizen, bruggen en scholen zijn weggespoeld of vernield.

De VN-macht zal uit voornamelijk Zuid-Amerikaanse – behalve Braziliaanse ook Argentijnse en Chileense – militairen bestaan, maar ook militairen uit Rwanda, Zimbabwe en Nepal omvatten. Zij nemen het werk over van de 1.900 Amerikanen die in februari naar Haïti vlogen toen er bij ongeregeldheden in de strijd om de macht zo'n tweehonderd mensen omkwamen. Een deel van de Franse, Canadese en Chileense troepen die al sinds februari noodhulp verlenen zullen deel gaan uitmaken van de VN-vredesmacht.

Het mandaat van de VN-macht geldt in eerste instantie voor zes maanden. Maar bij het uitzwaaien van de eerste Braziliaanse troepen zei de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva maandag dat het oplossen van de crisis in Haïti ,,een langdurige inzet vereist van de internationale gemeenschap om economische en institutionele reconstructie mogelijk te maken''.

Het initiatief van Brazilië past in het streven van het land om een meer eigengereide en zichtbare buitenlandse politiek te volgen. Brazilië vindt dat het een taak is van Latijns-Amerika om de problemen in de eigen regio op te lossen. Brazilië is bezig met een nadrukkelijke campagne om een eigen permanente zetel in de Veiligheidsraad te krijgen. Het zoekt daarvoor steun bij landen als India, Mexico en Japan die ook dergelijke ambities hebben.

Hulpverleners op Haïti zeggen te vrezen voor de uitbraak van besmettelijke ziekten. Rioleringen zijn weggespoeld en op sommige plekken dreigen door nieuwe aanhoudende regenbuien – juni is het regenseizoen – damwanden door te breken.

Ex-president Aristide, die Haïti op 29 februari verliet, verblijft sinds zondag in Zuid-Afrika, dat hem politiek asiel verleende.