Bestand in Oost-Congo geschonden

In het oosten van Congo hebben commandanten van het regeringsleger en van afvallige militairen gisteren na intense gevechten een bestand geaccepteerd. Het werd vanochtend echter al geschonden.

Een van de officieren van de rebellen liet gisteren al doorschemeren dat het staakt-het-vuren het wellicht niet lang zal houden en vandaag werd alweer gevochten. De afgelopen week zijn er zeker 39 doden en 81 gewonden gevallen.

Dagenlange gevechten tussen de regeringsmilitairen en de opstandige eenheden – voormalige rebellen uit de vijf jaar durende burgerorlog die worden geacht in het regeringsleger te integreren – hebben de vrees gewekt dat de burgeroorlog weer kan oplaaien. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zei gisteren dat generaal Mbuza Mabe, commandant van de regeringstroepen in de provincie Zuid-Kivu, instructies heeft ontvangen om zich aan het bestand te houden. Maandag al had de leider van de opstandige soldaten gezegd bereid te zijn de strijd te staken. Volgens de VN-woordvoerder maken militairen van de VN-vredesmacht in het gebied zich op zich tussen de strijdende partijen te plaatsen. Gisterochtend stonden de rebellerende soldaten op vijftien kilometer van Bukavu, op de grens met Rwanda, en leken ze op het punt te staan verder naar die stad op te rukken.

Volgens de VN-woordvoerder heeft ook de commandant van de opstandige militairen, generaal Laurent Nkunda, het staakt-het-vuren geaccepteerd. Maar een van Nkunda's officieren sprak dat tegen. Hij zei dat zijn eenheid maandag had laten weten bereid te zijn de strijd te staken, maar dat ze vervolgens werden aangevallen.

Vanochtend werden in Bukavu langdurige schotenwisselingen gehoord. Volgens inwoners werd het bestand geschonden door militairen van generaal Mabe, die zou hebben laten schieten op mannen van Nkunda die, onder dekking van het staakt-het-vuren, de stad waren binnengedrongen. Mabe sprak dat tegen. Een rebellerende commandant zei vandaag Bukavu te hebben ingenomen – een melding die door niemand is bevestigd. De VN hielden vanochtend vol dat VN-vredestroepen erin slaagden de troepen van Nkunda buiten Bukavu te houden, maar dat er werd geschoten werd ook gemeld vanaf de Rwandese kant van de grensrivier, tegenover Bukavu.

Bij de opstandige soldaten gaat het om vroegere strijders van de door Rwanda gesteunde RCD-Goma, de grootste rebellengroep in de in juni vorig jaar officieel geëindigde burgeroorlog in Congo. Zij zijn in opstand gekomen tegen het regeringsleger waarin ze moeten integreren omdat ze naar eigen zeggen de in Bukavu levende leden van hun stam, de Banyamulenge, willen beschermen. De Banyamulenge zijn Congolese Tutsi's. Zij zeggen het doelwit te zijn van aanvallen van regeringssoldaten en burgers. Velen van hen zijn inmiddels naar Rwanda gevlucht sinds de strijd rond Bukavu vorige week woensdag losbarstte. VN-functionarissen onderzoeken de beweringen van de Banyamulenge.