`Avondje lachen met Arbo-regels'

De werkplek moet zeven vierkante meter zijn, maar met een lcd-scherm mag het iets minder. Over Arbo-regels en hun zin.

De sterkte van de lamp boven het bureau, de breedte van de leuning van een stoel, of het aantal keer dat je als werknemer een balletdanseres op mag tillen. Aan dit soort regels heeft staatssecretaris Rutte een broertje dood. Daarom stelt hij nu voor de helft van de Nederlandse Arbo-regels te schrappen.

Paul Verburgt, directeur van Arboned, een van de grootste Arbo-diensten in Nederland, is het helemaal met hem eens. ,,De regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden is volstrekt doorgeschoten.'' Het boek met alle regels ,,is dikker dan de laatste Geert Mak, 1.200 pagina's.'' Als je een avond goed wil lachen, zegt hij, moet je dat lezen. ,,Als ik een bespreking heb met een klant, begin ik altijd met een bepaling van de Arbo-regels voor te lezen. Dan is de stemming gelijk goed.''

Neem een balie voor de receptioniste. ,,Het zittinkje van de stoel moet 60 centimeter breed zijn en 70 centimeter hoog.'' Of neem een kantoorwerkplek. ,,Die is minimaal zeven vierkante meter, behalve als je een LCD-scherm hebt, dan is zes vierkante meter genoeg.''

Volgens Verburgt is het voor ondernemers onmogelijk om aan al die regels te voldoen. ,,Vooral in het midden- en kleinbedrijf voelt de ondernemer zich een schietschijf. Er kan op ieder moment iemand van de arbeidsinspectie binnenkomen en die vindt gegarandeerd overtredingen.'' Verburgt bepleit minder regels, maar strengere handhaving. Sommige bedrijven laten hun mensen onveilig werken, maar het betreft een minderheid.

De vakcentrale FNV vreest dat werkgevers gaan bezuinigen als Rutte alle regels schrapt. ,,Neem toiletvoorzieningen'', zegt Jan Warning, Arbo-deskundige van FNV Bondgenoten. ,,We krijgen nog steeds klachten van bedrijven die geen normale wc hebben. Straks wordt daar bijvoorbeeld bij de planning van winkelcentra op bezuinigd. Dat levert veel geld op.''

De FNV'er vreest ook dat het schrappen van Arbo-regels zal leiden tot meer ziekteverzuim. ,,Als werkgevers zich niet meer hoeven te houden aan bepaalde Arbo-regels, zullen de werknemers daarvan de dupe worden. Met een hoger ziekteverzuim en dus hogere kosten voor de werkgever tot gevolg'', zegt Warning. Verburgt vindt dat onzin: ,,Werkgevers moeten zelf de financiële gevolgen van ziekteverzuim dragen.''

    • Elsje Jorritsma