Argentijns plan voor schulden

De Argentijnse regering heeft gisteren aan haar particuliere crediteuren in het buitenland een nieuw voorstel gedaan om aan zijn schuldverplichtingen van 100 miljard dollar aan het buitenland te voldoen.

Sommige van de particuliere buitenlandse obligatiehouders eisen van Argentinië dat het aan maximaal 50 procent van zijn schuldverplichtingen voldoet. Maar president Nestor Kirchner van Argeninië heeft verklaard dat dat honger en armoe voor veel Argentijnen betekent.

Met het jongste voorstel, dat in de plaats komt van een eerder plan dat vorig jaar massaal door de buitenlandse obligatiehouders werd verworpen, hoopt Argentinië aan een van de voorwaarden van het IMF te voldoen voor nieuwe kredietverlening ter waarde van 13,3 miljard dollar. Daartoe heeft het land zich afgelopen maart jegens het Internationale Monetaire Fonds verplicht.

De Argentijnse regering wil met haar nieuwe voorstel proberen de buitenlandse schuld van het land aanzienlijk te verminderen. Zij is bereid een deel van de rente alsnog aan de obligatiehouders uit te keren, waarmee zij sinds 2001 was gestopt. Dat rentebedrag kan oplopen tot 22,5 miljard dollar, afhankelijk van het aantal obligatiehouders dat het nieuwe voorstel aanvaardt, zo maakte de Argentijnse minister van Economische Zaken gisteren bekend.

Volgende week maandag zou een nieuw onderhandelingsronde beginnen met de buitenlandse crediteuren. Het land staat in het krijt bij private partijen over de hele wereld. Bovenaan staan Italiaanse crediteuren met 15,6 procent van de Argentijnse buitenlandse schuld, gevolgd door Zwitserse crediteuren met een aandeel van 10,3 procent.