Advocaat blijft experimenteren

Het lijkt of bondscoach Dick Advocaat elke oefenwedstrijd wikt en weegt wie hij moet opstellen en welk systeem Oranje dient te hanteren, maar de `Kleine Generaal' beweert dat hij het elftal voor het Europees kampioenschap al in zijn hoofd heeft. Niemand hoeft zich zorgen te maken. Ook niet na de moeizame opvoering tegen de Faeröer Eilanden, gisteravond in het kletsnatte Lausanne. Over twee weken, in de openingswedstrijd van Oranje op het EK tegen Duitsland, staat de juiste formatie op het veld, zo verzekerde de bondscoach na afloop.

Drieduizend Nederlanders kregen in het stadion van Lausanne-Sports een A- en een B-elftal te zien, keurig over twee helften verdeeld. Al zal Advocaat het niet zo noemen. Slechts Michael Reiziger mocht in de rust niet douchen en keerde terug op het doorweekte veld tot hij vervangen werd door Arjen Robben. Deze aanwinst van Chelsea kon een half uur wat wedstrijdritme opdoen na zijn dubbele spierblessure.

Het was opmerkelijk dat Clarence Seedorf na de teleurstellende vertoning tegen België nu deel uit maakte van de tweede garnituur. Zijn plek als aanvallende middenvelder werd ingenomen door Rafael van der Vaart. Advocaat gaf daarmee te kennen dat de Ajacied de voorkeur geniet als aangever van de twee spitsen.

Tegen België slaagde Seedorf er zelden in de aanvallers Patrick Kluivert en Pierre van Hooijdonk te bereiken. Een euvel dat Oranje al enige tijd parten speelt. Het moet voor de gelouterde speler van AC Milan als een vernedering hebben gevoeld toen hij gisterochtend op een trainingssessie in de stromende regen voor een kleine onderlinge competitie werd ingedeeld in de derde ploeg van zeven. Goed, er moest natuurlijk worden geschoven om drie evenwichtige partijen te creëren, maar de drievoudige Champions-Leaguefinalist kon toen zijn conclusies wel trekken. Seedorf heeft zelf aangegeven dat hij bij voorkeur de concurrentiestrijd wil aangaan met Van der Vaart voor de positie achter de spitsen en minder geporteerd is van een rol als rechtshalf.

Daarmee worden zijn kansen op een basisplaats aanzienlijk verkleind. Zeker na zijn weinig overtuigende inbreng tegen België. In het duel met de technisch beperkte voetballers van de Faeröer Eilanden bewees Seedorf overigens wél de voorhoede op creatieve wijze te kunnen `aansturen'. Hij had echter veel meer afspeelmogelijkheden dan zijn voorganger Van der Vaart omdat het A-team in de eerste helft zonder vleugelspelers opereerde.

Advocaat liet zijn ploeg 4-4-2 spelen met een `ruit' op het middenveld. Geen optie tegen een sterk defensief ingestelde ploeg als de Faeröer Eilanden, zo bleek wel. Advocaat zag het duel nadrukkelijk als een oefensessie en was niet direct uit op een monsterscore. Beide backs, Michael Reiziger en Giovanni van Bronckhorst, moesten bij elke aanval zo'n tachtig meter overbruggen. Een heidens karwei, zeker op een soppig veld. Ze worden geacht voor gevaar te zorgen op de flanken, maar ze moeten ook nog hun primaire taak – verdedigen bij balverlies – naar behoren uitvoeren.

Met Marc Overmars en Arjen Robben (Andy van der Meyde begon als rechtshalf maar eindigde als rechtsback toen Overmars hem verdrong) als vleugelspelers oogde het Nederlands elftal na rust veel dynamischer. De B-keuze speelde 4-4-2 zonder `ruit', uitmondend in een 4-2-4-systeem. Het stemde de bondscoach tevreden dat Wesley Sneijder als rechtshalf een betere indruk achterliet dan tegen de Belgen. Op deze positie kan hij in één elftal functioneren met clubgenoot Van der Vaart, zonder dat dit gevaar oplevert bij balverlies. Bij de eerste treffer vonden de twee Ajacieden elkaar blindelings. Sneijder speelde de bal strak in de voeten van Van der Vaart, die van veraf laag en hard inschoot. De overige treffers kwamen van het B-team en werden gemaakt door Roy Makaay en Overmars.

Hetgeen betekende dat Kluivert en Ruud van Nistelrooy wederom niet productief waren. Ze werden weer eens aan elkaar gekoppeld, maar het was opnieuw geen succes. Kluivert toonde wat verbetering ten opzichte van zaterdag, maar het is duidelijk dat hij na een desastreus seizoen bij FC Barcelona een lange weg te gaan heeft. Advocaat gunt hem het voordeel van de twijfel. Hij wijst erop dat Makaay ook nog een timide indruk maakt.

Zaterdag, in de laatste oefenpartij tegen Ierland, wil de bondscoach Van Nistelrooy weer eens aan Makaay koppelen. Dan moet de beoogde opstelling voor het EK toch echt gestalte krijgen. De tijd begint te dringen, al zegt Advocaat met een geruststellende glimlach dat er nog twee weken resten voor de beladen botsing met de Duitsers in Porto.

Nederland

3

De Faeroër

0

Ruststand 1-0. 30. Van der Vaart 1-0, 52. Makaay 2-0, 59. Overmars 3-0. Schdsr: Leuba (Zwi). Tsch: 3.200. Gele kaart: Arnbjorn Danielsen (De Faeroër).

Het Nederlands elftal in de eerste helft: Van der Sar; Reiziger, Bouma, Stam, Van Bronckhorst; Sneijder, Cocu, Van der Vaart, Davids; Van Nistelrooy en Kluivert.

Nederland in de tweede helft: Waterreus; Heitinga, Reiziger (Robben), De Boer, Zenden; Van der Meyde, Bosvelt, Seedorf, Overmars; Van Hooijdonk, Makaay.

    • Erik Oudshoorn