Zege Tsjetsjenen: zwaard van Poetin

De Tsjetsjeense voetbalclub Terek Grozny heeft zaterdag in Moskou verrassend de Russische bekerfinale gewonnen. De club won met 1-0 van de Russische favoriet Krylya Sovietov Samara, via een doelpunt van Fedkov in blessuretijd.

Terek Grozny is daarmee verzekerd van deelname aan de UEFA Cup volgend seizoen en dit zal naar verwacht om veiligheidsredenen veel problemen opleveren. In de Russische deelrepubliek strijden Tsjetsjeense troepen tegen de Russische bezettingsmacht. Voor de beladen bekerfinale van afgelopen zaterdag waren de nodige voorzorgsmaatregelen genomen.

Uit angst voor ongeregeldheden en aanslagen waren in het stadion van Lokomotiv Moskou meer dan 1.600 politiemensen en militairen aanwezig. Tot de aanwezigen behoorde ook de voltallige regering van Tsjetsjenië. Voor aanvang van de bekerfinale was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de vermoorde Tsjetsjeense president Kadyrov. Ruim 8.000 Tsjetsjenen waren voor de finale naar Moskou gekomen. Voor zover bekend bleven rellen uit.

De Russische president Vladimir Poetin feliciteerde spelers en management van de Tsjetsjeense club gisteren met de bekerwinst. Poetin droeg een zwaard op aan de toekomstige leidende spelers van de club. Het zwaard had Poetin gekregen van de voormalige Tsjetsjeense president Kadyrov, die tevens voorzitter was van Terek Grozny en drie weken geleden om het leven kwam bij een bomaanslag.

,,Dit zwaard was een cadeau van Kadyrov. Omdat ik het niet kan weggeven wil ik er een jaarlijkse prijs voor de beste speler van Terek van maken. Die mag het een jaar houden'', verklaarde Poetin. Voor de clubmensen van Terek Grozny was de ontmoeting met de president een bijzondere eer. Normaal gesproken is dat voorbehouden aan het nationale team.

Terek Grozny kwam begin jaren negentig uit in de Russische eerste divisie, maar werd uit de voetbalbond verbannen nadat de Russen eind 1994 de afvallige republiek waren binnengevallen. Pas in 2001 maakte de ploeg zijn rentree in de tweede divisie. Terek Grozny speelt uit veiligheidsoverwegingen zijn wedstrijden buiten Tsjetsjenië.