Wereldrecord Bekele verlaagt status Gebrselassie

Nadat de Ethiopische langeafstandsloper Kenenisa Bekele gisteravond in Hengelo het wereldrecord van zijn landgenoot Haile Gebrselassie op de 5.000 meter (van 12.39,36 in 12.37,35) had gebroken, werd de onttroonde recordhouder in de daaropvolgende race over 10.000 meter ook nog eens verslagen door Seleshi Sihine, een andere Ethiopische loper met exceptionele kwaliteiten.

Symbolischer konden de boeiende Fanny Blankers-Koen Games niet worden afgesloten, want zowel Bekele als Sihine beiden 21 jaar onderstreepte, dat het met de dominantie van de tien jaar oudere Gebrselassie als baanatleet is gedaan. Zijn manager Jos Hermens erkent dat volmondig en is zelfs de mening toegedaan dat Gebreselassie beter de Olympische Spelen kan laten schieten. Hermens: ,,Hij kan in Athene op de 10.000 meter naar mijn inschatting hooguit derde worden; dat moet hij na twee gouden medailles niet willen.''

Of Hermens de op zijn retour zijnde kampioen van dat ingrijpende besluit kan overtuigen, betwijfelt hij. De manager heeft het gevoel zijn grip op Gebrselassie langzaam maar zeker te verliezen. ,,Hij neemt mijn adviezen minder vaak ter harte, vooral als het op behandeling van zijn blessures aankomt'', klaagt Hermens. ,,Hoewel hij al geruime tijd hinder ondervindt van zijn liezen en geplaagd wordt door inspanningsastma, vertikte hij het om zich tijdens zijn verblijf in Nederland in een ziekenhuis ens goed te laten onderzoeken. In plaats daarvan vloog hij daags na de wedstrijd terug naar Ethiopië.''

Gebrselassie vindt dat hij oud en wijs genoeg is zelf te beslissen of een behandeling gewenst is. Bewust of niet, maar als Hermens naar zijn fysieke gesteldheid informeert, beweert hij altijd dat het goed gaat. Zo nu en dan stuurt de manager een fysiotherapeut naar Ethiopië om te voorkomen dat Gebrselassie zijn aandacht voor blessures helemaal veronachtzaamt, maar met die periodieke bezoeken kan hij niet voorkomen dat de kwetsbare atleet zijn adviezen in de wind slaat.

Als voornaamste oorzaak voor Gebrselassies terugval ziet Hermens de overstap naar de marathon, die een andere trainingsaanpak vereist. Die wisselingen tussen duur- en tempotrainingen hebben een negatief effect op Gebrselassie gehad. De kleine Ethiopiër heeft in 2002 de marathon van Londen gelopen om vervolgens een jaar later terug te keren naar de baan. Destijds werd al duidelijk hoezeer die wisseling van discipline hem hinderde, want het jaar daarop werd hij bij de WK in Parijs achter kampioen Bekele derde op de 10.000 meter, de afstand die hij tien jaar had gedomineerd.

Gebrselassie heeft inmiddels besloten definitief naar de marathon over te stappen. De vraag is of hij dat voor of na de Olympische Spelen doet. Op de persconferentie na afloop van de Fanny Blankers-Koen Games sloot de Ethiopiër gisteravond niet uit op 17 oktober de marathon van Amsterdam te lopen. En als hij eenmaal van onderdeel is veranderd, wil hij zich vooral richten op snelle tijden.

Vanuit Ethiopisch perspectief is Gebrselassies afscheid als baanatleet geen sportieve ramp. In Bekele heeft het Afrikaanse land een gelijkwaardige, zo niet betere opvolger. De kleine man met de kraaloogjes ontpopt zich tot een fenomeen, die alleen maar wint. Zelfs Gebrselassie had dat in zijn beste jaren niet kunnen overtreffen.

De manier waarop Bekele gisteren het wereldrecord 5.000 meter verbeterde was indrukwekkend. De Ethiopiër, tevens zesvoudig wereldkampioen veldlopen, was grotendeels op zichzelf aangewezen en liep halverwege de race nog twee seconden boven de recordtijd van Gebreselassie zes jaar geleden in Helsinki. Met een fenomenale slotronde van 57,8 seconden boog hij de achterstand om in een voordeel van twee seconden en verzekerde hij zich van de wereldrecordbonus van 45.000 euro.

Waar uitzonderlijke tijden worden gelopen, valt snel het woord doping. Dus ook gisteravond in Hengelo. Maar Hermens, ook manager van Bekele, beweerde dat er in het geval van `zijn' Ethiopische atleten geen sprake van is. Nu zeggen atleten en hun omgeving dat altijd, maar Hermens daagt alle sceptici uit het bloed van Bekele, Sihine en Gebrselassie te laten onderzoeken. Hermens: ,,Dan zal duidelijk worden dat met name Bekele van nature ongelooflijke bloedwaarden heeft. Dat is genetisch bepaald. Ik ben er 1.000 procent van overtuigd dat die jongens puur natuur lopen.''

    • Henk Stouwdam