Vrouwen Den Bosch winnen Europa Cup

De hockeysters van Den Bosch hebben gisteren in Barcelona voor de vijfde keer op rij de Europa Cup I gewonnen. De succesploeg van trainer-coach Herman Kruis was in de finale oppermachtig tegen Kolos Borispol uit Oekraïne: 8-2. In het mannentoernooi moest Amsterdam genoegen nemen met een derde plaats, nadat de ploeg van de vertrekkende trainer-coach Jim Irvine zondag het cruciale groepsduel tegen gastheer Club de Polo met 3-0 had verloren.

Den Bosch was bij de vrouwen heer en meester, en bleef zonder puntenverlies. Met name international Ageeth Boomgaardt, die in Spanje afscheid nam van het clubhockey, bewees haar kwaliteiten. De 31-jarige verdedigster benutte in de eenzijdige finale drie strafcorners. Een dag eerder, in de beslissende groepswedstrijd tegen Rot Weiss Köln, maakte Boomgaardt ook drie treffers. Collega-international Minke Booij tekende toen voor de 4-0 eindstand.

Voor de finale maakte coach Kruis zich geen enkele zorgen. Hij dacht zelfs met een veredelde B-ploeg van Kolos Borispol te kunnen winnen. In de vertrouwde opstelling nam Den Bosch een 5-0 voorsprong bij de rust. Behalve Boomgaardt kreeg de eveneens afzwaaiende keepster Lieke Schellekens een publiekswissel. Vervangster Charlotte van der Hulst incasseerde nog twee treffers van Kolos Borispol.

Bij de mannen won Amsterdam gisteren van de onttroonde titelhouder Reading uit Engeland. Na 1-1 in de reguliere speeltijd zegevierde de landskampioen met 4-3 in de afsluitende strafballenserie. Roderick Huber bracht Amsterdam in de laatste minuut op voorsprong, waarna Jonathan Clarke uit een strafcorner in de extra tijd gelijk maakte. Doelman Klaas Veering stopte in de serie twee strafballen. De winnende strafbal kwam van de stick van neo-international Jesse Mahieu.