`Sullige' ontvoerder bracht bloemen mee

Tegen de man die de 16-jarige Nijmeegse Reinier Terwindt ontvoerde, en tien miljoen euro losgeld vroeg, is tien jaar gevangenisstraf geëist.

Het was ,,een sulletje'' zei Reinier Terwindt over de man die op dinsdagmorgen 21 oktober tot twee maal toe bloemen was komen brengen bij zijn ouderlijk huis.

De tweede maal hadden ze samen de bloemen zelfs nog op vaas gezet. Dat de bloemenbezorger kwade bedoelingen had, kwam niet bij Reinier op. Een vriendje met wie hij aan het chatten was op internet, kreeg te horen dat hij even geduld moest hebben toen de `bloemenman' zich voor de derde keer meldde.

Dit keer kwam hij `voor iets anders', meldde de man, waarna hij Reinier een mes op de keel zette en hem in de kofferbak van zijn auto meenam naar een vakantiewoning in de Ardennen. Daar werd Reinier Terwindt vier dagen vastgehouden voordat een grote politiemacht hem, kort voor de overdracht van de tien miljoen euro losgeld, kon bevrijden.

Justitie betitelt de 38-jarige verdachte J.G, een naar de Cookeilanden geëmigreerde landbouwkundige, niet bepaald als een sulletje. Officier van justitie J. Bac eiste vanmorgen voor de Arnhemse rechtbank tien jaar cel voor een ,,geraffineerde'' ontvoering.

Het raffinement blijkt volgens Bac onder meer uit het feit dat G. bij zijn aftocht uit de woning van Terwindt het snijafval van de bloemen had meegenomen om zijn sporen uit te wissen. Het communiceren in het Engels en het gebruik van valse kentekenplaten door G. zijn voor justitie andere aanwijzingen voor die professionaliteit. Om anderen niet op gedachten te brengen, bracht justitie vanmorgen bewust niet alle details van de ontvoering naar buiten.

G. is volgens deskundigen volledig toerekeningsvatbaar. De ontvoering wordt gezien als een `wanhoopsdaad' van iemand in financiële problemen. G. emigreerde in 1999 naar de Cookeilanden omdat hij dacht daar een baan te kunnen vinden als afgestudeerd student aan de landbouwschool in Deventer. Toen dat niet lukte, kwam hij terug naar Nederland. In de eerste vijftien verhoren heeft G. geldgebrek als motief opgegeven. Later heeft hij verklaard in opdracht van een aantal onbekende mannen te hebben gehandeld. Justitie neemt dit niet serieus. G. wilde er vanmorgen niets meer over zeggen. ,,Of ik bedreigd ben is niet meer relevant. Ik heb het gedaan.''

De familie Terwindt was in zekere zin een toevallig slachtoffer. G. had via internet de `Quote-500', een lijst van zakenblad Quote met vermogende Nederlanders, bekeken op potentiële slachtoffers. Het slachtoffer moest vermogend zijn, goed benaderbaar en onderdeel van een grote familie omdat die elkaar volgens verwachting van G. zouden helpen het verlangde losgeld bij elkaar te krijgen.

Aanvankelijk viel zijn keuze op een andere familie maar G. zag hier van af omdat er dan kleine kinderen bij betrokken zouden raken. Dat Reinier Terwindt met zijn zestien jaar ook een kind was, was een inschattingsfout, erkende G. ,,Ik dacht dat hij een jaar of negentien was'', zei G. over zijn twee meter lange slachtoffer.

Tijdens de ontvoering deed G. aan zijn slachtoffer voorkomen alsof er meer mensen bij betrokken waren. ,,Servische militairen'' en een ,,boer met een zeis'' zouden klaarstaan als Reinier dreigde te ontsnappen. Ook dreigde G. met het vermoorden van zijn ouders en het in brand steken van de ouderlijke woning, als de ontvoering zou mislukken.

Reinier Terwindt geloofde hier dusdanig in, dat hij de politiemacht die op 25 oktober op een parkeerplaats langs de snelweg bij het Limburgse Eijsden een einde aan de ontvoering maakte, aanzag voor de ,,Servische maffia''.

De politie was G. op het spoor gekomen door het natrekken van e-mail- en telefoonverkeer tussen G. en de familie. Dat was, volgens officier van justitie Bac, gemakkelijker gezegd dan gedaan omdat G. gebruik maakte van wisselende mobiele telefoons en een internetcafe in Maastricht.

De familie Terwindt heeft een symbolisch schadebedrag van 1 euro geëist. De rechtbank doet op 15 juni uitspraak.

    • Martin Steenbeeke