Spanning Ossetië en Georgië

De regering van Georgië heeft gisteren demonstratief elitetroepen en helikopters gestuurd naar de grens met Zuid-Ossetië, een van de Georgische regio's die zich van Georgië hebben afgescheiden en zich als onafhankelijke republiek gedragen. Na enkele uren werden de troepen weer teruggetrokken.

De maatregel moest het voornemen van Georgië onderstrepen om ,,orde op zaken te stellen op zijn grondgebied'', zoals in de hoofdstad Tbilisi werd meegedeeld.

Zuid-Ossetië vocht zich in 1992 in een korte oorlog los van Georgië en streeft sindsdien naar aansluiting bij Noord-Ossetië, dat onderdeel uitmaakt van Rusland. Inmiddels heeft tachtig procent van de 100.000 inwoners van Zuid-Ossetië een Russisch paspoort. Onlangs zijn in het gebied parlementsverkiezingen gehouden, die werden gewonnen door de partij van de naar aansluiting bij Rusland strevende president Edvard Kokoity.

De eerder dit jaar aangetreden Georgische president Michail Saakasjvili heeft zich ten doel gesteld de territoriale eenheid van zijn land te herstellen. Hij heeft inmiddels de controle herkregen over de opstandige regio Adzjarië, waarvan de leider, Aslan Abasjidze, zonder geweld werd verdreven. Naast Zuid-Ossetië onttrekt nog een derde regio, Abchazië, zich aan de controle van Tbilisi.

Een groot deel van de inwoners van Zuid-Ossetië leeft van de smokkel tussen Rusland en Georgië. Om die zo veel mogelijk te voorkomen, zijn langs de grens tussen Zuid-Ossetië en Georgië vier controleposten ingericht. Russische soldaten in Zuid-Ossetië wilden volgens de autoriteiten in Tbilisi deze vier controleposten ontmantelen, reden voor de Georgische regering om elitetroepen naar de grens te sturen. Volgens de regering van Zuid-Ossetië ging het om vierhonderd man, maar in Tbilisi is gerept van slechts dertig man.