`Slecht rapport Erik O.'

Het eindrapport over het schietincident op 27 december vorig jaar in Irak waarbij sergeant-majoor Erik O. betrokken was, staat vol met tegenstrijdigheden en insinuaties. Dat hebben Erik O. en zijn advocaat G.J Knoops gezegd in een interview in De Telegraaf.

Volgens de militair spreekt het rapport over een dode Irakees met schotwonden in rug en linkeroogkas, terwijl de plunderaar die neerviel nadat O. twee waarschuwingsschoten had afgevuurd, andere verwondingen had. O. en zijn advocaat uitten ook kritiek dat het OM het eindrapport al zeven weken in zijn bezit heeft, maar nog steeds niet besloten heeft of O. daadwerkelijk vervolgd wordt.

De sergeant-majoor maakte deel uit van de zogenoemde `Quick Reaction Force'. O. vuurde op de bewuste dag twee schoten af om plunderaars te verjagen. Volgens hemzelf waren dit waarschuwingsschoten, volgens het OM ,,gericht'' vuur. Het OM stelt dat hierdoor een Irakees is overleden die in de rug werd geraakt.