Serviërs Bosnië beloven medewerking

De Servische Republiek in Bosnië zal zich inzetten voor de arrestatie van oorlogsmisdadigers. Dat heeft gisteren de president van de Servische Republiek in Bosnië, Dragan Cavic, gezegd.

De president reageerde op druk vanuit het buitenland. Carla Del Ponte, hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, en de Amerikaanse regering drongen er gisteren bij de regering in Banja Luka aan zich eindelijk in te zetten voor de aanhouding van door het tribunaal gezochte oorlogsmisdadigers. Del Ponte zei gisteren in Banja Luka, de hoofdstad van de Servische Republiek in Bosnië, dat de samenwerking met de regering van de Servische Republiek tot nu toe ,,heel moeilijk'' verliep, ondanks alle beloften van medewerking. Ze liet zich na haar gesprek met de autoriteiten in Banja Luka, inclusief president Cavic, echter optimistisch uit: ,,De politieke wil om samen te werken is nu aanwezig en ik hoop nu op concrete resultaten'', zo zei ze.

De Amerikaanse ambassadeur in Bosnië, Clifford Bond, zei in een zaterdag gepubliceerd vraaggesprek met de Bosnische krant Nezavisne Novine voorstander te zijn van sancties tegen de Servische Republiek als die niet samenwerkt met het Joegoslavië-tribunaal. Zonder die samenwerking zal Bosnië geen lid kunnen worden van het Partnerschap voor Vrede, de `wachtkamer' van de NAVO. ,,Als het verzoek van Bosnië om te integreren in het Partnerschap voor Vrede van de NAVO niet in juni wordt geaccepteerd, moeten bepaalde personen de consequenties accepteren, en dat geldt vooral voor bepaalde leiders van de Servische Republiek'', aldus de ambassadeur. ,,We moeten rekening houden met het feit dat hoge verantwoordelijken van de Servische Republiek niet actief zijn betrokken bij de localisering en aanhouding van verdachten van oorlogsmisdaden. Dat verhindert dat het land voortgang maakt.'' Welke sancties de Amerikanen voor de Servische Republiek in petto hebben zei de ambassadeur niet.

Vrijdag al had de secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, gezegd dat Bosnië weinig kans maakt op ,,het realiseren van zijn ambities''. Ook hij verwees naar de nalatigheid van de Servische Republiek bij het aanhouden van gezochte oorlogsmisdadigers.

Cavic verwees naar al die waarschuwingen toen hij gisteren zei zich bewust te zijn van ,,het wantrouwen over de echtheid van onze bedoelingen''. ,,Maar ik vertrouw erop dat we in minder dan een maand de internationale gemeenschap kunnen overtuigen dat er een operationele bereidheid bestaat voor samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal'', aldus de president – die lid is van de partij van de nummer één op de lijst van gezochte oorlogsmisdadigers, Radovan Karadzic, in de Bosnische oorlog de politieke leider van de Bosnische Serviërs en al negen jaar voortvluchtig.