Oranje

Zaterdagavond belde Dick Advocaat, coach van het Nederlands voetbalelftal.

,,Frits'', zei hij tamelijk opgewekt, ,,ik heb nog een rechterspits nodig, want die Van der Meyde bakt er helemaal niks van. Zou jij ervoor voelen?''

Ik keek naar mijn vrouw die net aanstalten maakte om in de woonkamer terug te keren. Een paar uur eerder was ze naar het buurtcafé vertrokken, omdat mijn gekanker tijdens de wedstrijd Nederland-België (0-1) niet langer te verdragen was geweest. Op zeker moment had ik zelfs mijn Oranjeshirt, waarin ik de wedstrijden altijd volg, demonstratief uitgetrokken om mokkend in mijn interlockje het duel uit te zitten. Geen gezicht, ik geef het toe, maar was dat gedoe in Eindhoven dan wél een gezicht?

,,Weet je hoe oud ik ben, Dick?'' vroeg ik.

,,In de vijftig toch?'' riep hij enthousiast. ,,Daar is niks mis mee. Een beetje ervaring erbij kan ik best gebruiken. Ik heb net de 27-jarige Van Bommel vervangen door de 34-jarige Bosvelt. Daarmee is de gemiddelde leeftijd van het elftal weer belangrijk gestegen. Wat is er tegen? We vinden met z'n allen in Nederland dat we langer moeten doorwerken, waarom voetballers dan niet?''

,,Maar weet je dat ik al twintig jaar niet meer gevoetbald heb?''

,,So what'', zei Dick, die lang in Schotland heeft gewerkt, ,,veel van mijn jongens hebben het afgelopen seizoen nauwelijks gespeeld. Ze waren geblesseerd of ze zaten bij hun club op de bank.''

,,Ik heb geen conditie meer'', zuchtte ik.

,,Niet overdrijven, je schrijft toch ook elke dag een stukje? Die conditie spijkeren we bij. Zag je Kluivert vanavond vóór de wedstrijd? Die stond al te zweten van de warming-up.''

,,Ik ben toch bang dat ik op dit niveau niet meer kan meekomen'', zei ik.

Hij begon te lachen. ,,Dit niveau... je hebt toch zelf gezien dat het niks voorstelt? Het gaat mij erom dat jij met jouw ervaring ook buiten het veld de jongens mentaal kunt bijstaan.''

,,Maar dat bedoel ik nou net'', zei ik. ,,Die jongens willen tussen de wedstrijden door graag gaan stappen. En dát niveau haal ik op mijn leeftijd niet meer. Na een wedstrijd kun je me wegdragen, dan heb ik de dames weinig meer te bieden.''

Ik hoorde hem even nadenken. ,,Daar vinden we wel wat op'', zei hij toen, ,,eventueel vraag ik nog wat spelers van 1974 terug die konden én voetballen én stappen. Vraag maar aan Danny Cruijff.''

,,Geef me bedenktijd, Dick'', zei ik terwijl ik mijn best deed het wenkbrauwfronsen van mijn vrouw te negeren.

,,Wacht niet te lang'', drong hij aan, ,,mijn geloofwaardigheid staat op het spel. Dinsdagavond moeten we alweer oefenen tegen de Faerøer. Tien hongerige schaapherders en een Shetlandpony in de spits altijd verdómd lastig.''

,,Hou het achter zo lang mogelijk dicht'', adviseerde ik. ,,Ik moet eerst overleggen met mijn vrouw.''

,,Zeg haar dat ze rustig mee kan komen naar Portugal'', pleitte hij nog. ,,We hebben een ideaal spelershotel in het zuiden. Lekker eten, zon, zwemmen. En normaal gesproken hoeven de jongens maar een paar keer te voetballen dus tijd genoeg voor vakantie.''

    • Frits Abrahams