Nieuw kabinet op Antillen geformeerd

Gouverneur F. Goedgedrag van de Nederlandse Antillen verwacht aanstaande donderdag een nieuw kabinet te beëdigen onder voorzitterschap van premier E. Ys van de Partido Antias Restructurá (PAR).

Dat heeft formateur Pedro Atacho (PAR) maandag bekend gemaakt op Curaçao. Daarmee komt een einde aan het kabinet- Mirna Louisa-Godett van de Frente Obrero Liberashon (FOL) dat negen maanden aan de macht is geweest.

Het nieuwe kabinet-Ys zal regeren tot de verkiezingen van januari 2006 aan de hand van een Urgentieprogramma, dat voorziet in spoedprogramma's om de armoede te bestrijden, een nieuwe staatkundige structuur voor de Antillen, het grootschalig verwijderen van illegalen op de Antillen en de inzet van een contingent Nederlandse marechaussees ter versterking van de rechtshandhaving.

Ys leidde voor het kabinet- Mirna Louisa-Godett het toenmalig kabinet onder aanvoering van de PAR. Hij werd toen geconfronteerd met een aantal corruptieaffaires, waarbij prominenten van de FOL, onder wie Anthony Godett en partijadviseur Nelson Monte betrokken waren, maar ook eigen partijgenoten. Toen Justitie in april 2003 Monte en Godett oppakte en de rechter-commissaris na een aantal dagen dat voorarrest niet ophief, leidde dat tot een opstoot voor het huis van Ys, waarbij zijn ruiten werden ingegooid. Recent staat hij onder bewaking na signalen dat onbekenden een aanslag op zijn leven zouden beramen.

Het kabinet van Mirna Louisa-Godett viel vorige maand nadat was gebleken dat FOL-minister B. Komproe van Justitie misbruik van zijn ambt had gemaakt bij de behandeling van zijn partijgenoot Monte. Die verbleef door toedoen van Komproe in een ziekenhuis in plaats van de gevangenis. De overige regeringspartijen zegden toen het vertrouwen in hem op. Komproe wordt na recent onderzoek van het openbaar ministerie verdacht van corruptie omdat hij in zijn positie de internationale drugscriminaliteit zou hebben geholpen.

De nieuwe regering-Ys steunt op 15 van de 22 zetels in het parlement, de Staten. Het gaat om de PAR (4 zetels), de christelijke volkspartij PNP (3), de vakbondspartij PLKP (2), alledrie van Curaçao, de Bonaireaanse UPB (2), de DP Sint Maarten (2), de Sabaanse WIPM (1) en de DP Statia van Sint Eustatius (1 zetel).

De komende dagen moet ook blijken of de FOL ook uit het bestuur van het eilandsbestuur van Curaçao wordt geweerd. Dat is van belang voor het functioneren van de landsregering omdat veel voornemens uit het urgentieakkoord moeten worden uitgevoerd door het eilandsbestuur. De aanstaand gevolmachtigd minister in Nederland, C. de Haseth, zei vanochtend dat er naar verwachting nog deze week een akkoord kan worden bereikt over de vorming van een eilandsregering zonder de FOL.

    • Marjo Nederlof