Moeder bracht drie zonen zelf om het leven

De drie broertjes (acht, zeven en vijf jaar) die zaterdag in het Brabantse Berghem dood zijn aangetroffen in een woning, zijn door hun moeder om het leven gebracht. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

De moeder heeft na de moord zelfdoding gepleegd. Grootouders vonden zaterdagmorgen rond 11 uur hun drie vermoorde kleinkinderen in het huis van hun moeder. Vrijwel op hetzelfde moment identificeerde de politie elders het lichaam van de 36-jarige moeder van de broertjes. Zij was tegen zeven uur 's ochtends om het leven gekomen bij een aanrijding met een goederentrein. Ze leefde gescheiden van haar man.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft gisteren de sectie op de lichamen van de drie kinderen en hun moeder afgerond. Over de resultaten daarvan zijn nog geen mededelingen gedaan.

In het achtduizend inwoners tellende Berghem (bij Oss) is met ontsteltenis gereageerd op de moorden. Burgemeester H. Klitsie sprak van een ,,verschrikkelijk drama, met name voor de nabestaanden, maar ook voor het dorp. Het is een hechte gemeenschap, waar iedereen elkaar kent en helpt. Het hele dorp lijdt hieronder. Dit heeft een geweldige impact.'' Wegens het familiedrama opende de Sint Josephschool, waar de vermoorde kinderen les kregen, tijdens de pinksterdagen haar deuren. Leerlingen, ouders, leraren en andere betrokkenen kwamen naar de basisschool.

Leerlingen werden opgevangen door hun juf of meester. Het was erg stil in de klas, aldus een van de moeders na afloop tegen het persbureau ANP. ,,Het is voor veel kinderen maar goed dat ze het niet helemaal bevatten.'' Ze omschreef de samenkomst als emotioneel en aangrijpend. ,,Bijna niemand hield het droog. Het is heel hard aangekomen'', zei ze.

Directeur M. Gloudi omschreef de bijeenkomst tegen het ANP als ,,onwezelijk''. Normaal is het rumoerig en heeft iedereen het hoogste woord, zei hij gisteren. ,,Dat was nu totaal anders. Het dorp is ontdaan, dat merk je. De saamhorigheid is groot. Iedereen komt naar de school om te herdenken.'' In het schoolgebouw is een hoek ingericht met tekeningen en foto's. Er staan portretten van de drie kinderen.

Honderden mensen maakten de afgelopen dagen gebruik van het internet om uiting te geven aan hun gevoelens over het familiedrama. De condoleances stroomden onder meer binnen op de websites van de school en van de gemeente Oss. Het is nog onduidelijk wanneer de uitvaartplechtigheid voor de kinderen en hun moeder plaats heeft.