MKB: Hamming is zwakste topman

Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf vinden Ed Hamming van detailhandelsconcern Vendex KBB de zwakste bestuursvoorzitter van Nederland. Ad Scheepbouwer van telecomconcern KPN is volgens de ondernemers de beste topman.

Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van werkgeversorganisatie MKB Nederland naar het imago van bestuursvoorzitters van de dertig grootste Nederlandse bedrijven.

Scheepbouwer oogst bewondering van de MKB-ondernemers omdat hij KPN, dat in 2002 nog een recordverlies van 9,5 miljard euro leed, weer winstgevend heeft gemaakt in een periode van economische recessie. Op twee en drie staan respectievelijk Philips-bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee en Hans Wijers van Akzo Nobel. Verder doen bankiers het opvallend goed en staan de topmannen van ING, Fortis, ABN Amro en Rabobank allen in de toptien van beste bestuurders.

Hamming is de slechtste omdat hij er volgens de ondernemers niet in is geslaagd Vendex KBB er weer bovenop te krijgen, terwijl hij over `topmerken' als de Bijenkorf en de Hema beschikt. Op de ranglijst van zwakke managers komen drie directeuren van energiebedrijven voor: Ronald Blom van Eneco neemt de tweede plaats in, Michiel Boersma van Essent en Ludo van Halderen van Nuon staan respectievelijk op de vijfde en negende plaats. Volgens het MKB komt dit omdat het vertrouwen in de liberalisering van de energiemarkt gering is.

De meeste collega's uit het midden- en kleinbedrijf (38 procent) vinden een salaris van 400.000 een mooi inkomen voor de topmannen van de grote bedrijven. Een kwart kan 600.000 euro billijken en 21 procent vindt 800.000 euro een redelijk bedrag. De topmannen verdienen in de praktijk eerder tussen de 2 en 4 miljoen euro. Het argument dat de topmannen zoveel moeten verdienen omdat ze anders door buitenlandse ondernemingen worden weggekocht, wordt door de collega's in het MKB afgedaan als `nonsens'.