Koerden dreigen met geweld

De opvolger van de Koerdische Arbeiderspartij, Kongra-Gel, maakt per vandaag een einde aan het bestand dat de Koerdische rebellen in 1999 uitriepen. De organisatie zegt dat in een communiqué dat gepubliceerd werd op de website van het pro-Koerdische persbureau Mesopotamia in Duitsland.

Volgens Kongra-Gel heeft de wapenstilstand (die overigens eenzijdig was omdat het Turkse leger haar niet erkende) zijn betekenis verloren door ,,de vernietigingsoperaties (tegen Koerdische rebellen, red.) die de afgelopen drie maanden door de Turkse autoriteiten zijn ingezet''.

Het is niet de eerste keer dat de PKK of haar opvolgers met hervatting van geweld dreigen. Opvallend is wel dat Kongra-Gel dit keer investeerders en buitenlandse toeristen waarschuwt dat Turkije een ,,risicovol'' land is. In 1999 leidde een vergelijkbaar dreigement er mede toe dat Turkije, dat jaarlijks miljoenen toeristen trekt, werd gemeden door buitenlanders.

Dit keer is de bezorgdheid in Turkije vooral gericht op de grote NAVO-top, die eind volgende maand in Istanbul plaatsheeft. De bijeenkomst, waarop onder anderen de Amerikaanse president Bush aanwezig zal zijn, vormt een uitgelezen gelegenheid voor terroristen van allerlei pluimage om van zich te doen spreken. Begin mei werd een groot aantal moslim-extremisten opgepakt op verdenking van terroristische plannen voor de top. Vanmorgen werden in Istanbul zes aanhangers van de PKK/Kongra-Gel gearresteerd. Daarbij zou een groot aantal explosieven zijn gevonden.

Het is niet duidelijk waarom Kongra-Gel nu met haar verklaring komt. Door hervormingen in het minderhedenbeleid staan veel Koerden positiever ten opzichte van de Turkse overheid dan ettelijke jaren geleden. Daar staat tegenover dat amnestieregelingen voor Koerdische rebellen zijn mislukt. Mogelijk is een kleine groep onder hen geradicaliseerd.