Jacht op daders na gijzeling

De Saoedische autoriteiten jagen op drie moslimextremisten die dit weekeinde een gijzeling uitvoerden in een wooncomplex voor buitenlanders in de oliestad Khobar. Daarbij werden 22 mensen gedood. De drie ontsnapten door gijzelaars als menselijk schuld te gebruiken.

Het was een van de bloedigste aanslagen in Saoedi-Arabië van het afgelopen jaar en de tweede in een maand op de olie-industrie; in Yanbu vielen eerder zes doden. De doden in Khobar zijn in overgrote meerderheid buitenlandse werknemers van oliebedrijven, afkomstig uit tien verschillende landen. Oliemaatschappij Shell heeft naar aanleiding van de terreuractie in Khobar de familieleden van de westerse werknemers vrijwillige evacuatie aangeboden.

Volgens een aan Osama bin Ladens tereurnetwerk Al-Qaeda toegeschreven verklaring was het geweld bedoeld om de Saoedische regering te straffen voor haar oliecontacten met de Verenigde Staten en de ,,kruisvaarders'' uit ,,het land van de islam'' te verdrijven.

Een vierde extremist, die als de leider van de overvallers werd beschreven, werd zondag gevangen genomen door Saoedische commando's. Zij waren per helikopter afgezet in het wooncomplex Oasis, waar de mannen zaterdag tientallen buitenlanders in een hotel hadden gegijzeld. De daders vermoordden negen gijzelaars; de overige doden vielen bij de schietpartij die de gijzeling vooraf ging. 25 bewoners raakten gewond.

De Saoedische autoriteiten wilden niet bevestigen dat ze de drie extremisten hadden laten ontsnappen. Een functionaris zei dat ,,de gijzelaars onze voornaamste prioriteit'' waren, ,,en we weten waar we die jongens die vluchtten kunnen vinden''. Hoeveel extremisten bij de aanslag waren betrokken is niet duidelijk.

De Saoedische koning Fahd liet weten dat ,,deze criminele daden door dolenden onze vastbeslotenheid om het terrorisme te bestrijden slechts versterken''. Veel westerse landen hebben hun burgers opgeroepen Saoedi-Arabië te verlaten of te mijden.

Nederlanders pagina 5