Heracles juicht te vroeg in promotiestrijd

Een week geleden, na de 2-0 overwinning op De Graafschap, werd in het Polman-stadion in Almelo feest gevierd alsof de promotie naar de eredivisie al was bereikt. Met negen punten uit drie wedstrijden, kraaide voorzitter Jan Smit van Heracles Almelo victorie in de catacomben, zongen de supporters massaal `Wij gaan naar Enschede' en ging de gemeente Almelo de huldiging al voorbereiden.

Dat de Eredivisie NV meldde geen bezwaar te hebben tegen het spelen op kunstgras, was wellicht toeval maar droeg bij aan de euforie. De 2-0 nederlaag bij De Graafschap, afgelopen vrijdag, temperde het optimisme al danig. Maar na de benauwde 2-2 tegen Excelsior van gisteravond weet Heracles dat het draaiboek voor promotie te vroeg is opengeslagen. ,,Eerst waren we topfavoriet, nu staan we weer met beide benen op de grond'', constateerde de naar Heerenveen vertrekkende trainer Gert Jan Verbeek.

Met nog vijftien minuten te spelen leek Heracles gisteravond zelfs de schlemiel van de nacompetitie te worden. Excelsior stond verdiend met 2-0 voor, dankzij doelpunten van René van Dieren en Mounir El Hamdaoui. In een alles-of-niets offensief kwam het opportunistisch spelende Heracles met enig geluk langszij. Eerst profiteerde invaller Richard Roelofsen van een blunder in de Excelsior-defensie, waarna Yuri Rose vlak voor tijd uit het niets de gelijkmaker binnenschoot.

Dat Heracles bijna was bezweken onder de druk die door de buitenwacht was opgelegd, wilde er bij voorzitter Smit niet in. ,,Druk? Een vertegenwoordiger die een grote order binnen moet halen, die staat onder druk. De volgende keer zal ik nog meer open en bloot over een kampioenschap praten. Je kunt wel net doen of je gek bent, maar de feiten waren nu eenmaal zo'', vond Smit.

Wie alleen oog had voor de feiten, kreeg halverwege de nacompetitie in poule B wellicht de indruk dat Heracles met kop en schouders boven de andere ploegen uitstak. De werkelijkheid was dat Heracles gelijkwaardig was aan de andere clubs, maar veel geluk had. ,,We leefden in een roes'', erkent supersub Richard Roelofsen. ,,De bal viel telkens goed. Alles zat mee, maar we wisten dat we net zo goed vijf in plaats van negen punten hadden kunnen hebben.''

Met nog één speelronde te gaan kunnen in poule B, de tombola van de nacompetitie, nog drie ploegen promoveren. Heracles, dat donderdag uit speelt tegen het al gedegradeerde Volendam, heeft een gelijk aantal punten en een gelijk doelsaldo als De Graafschap. Excelsior moet thuis winnen van De Graafschap om nog een kans te maken. ,,Een ideaal scenario'', vindt coach Verbeek. Als De Graafschap en Heracles met evenveel punten en een gelijk doelsaldo eindigen, volgt zondag een beslissingswedstrijd.

In geval van promotie stijgt de begroting van Heracles van 3,5 naar 5 miljoen euro. Het extra geld zal grotendeels in het versterken van de spelersgroep worden gestoken. Met het vertrek van Yuri Rose (Heerenveen), Darl Douglas (FC Utrecht) en John Stegeman (AGOVV) raakt Heracles drie belangrijke spelers kwijt. Daar staat tot nu toe de komst van Jeffrey de Visser (FC Twente) en Nico-Jan Hoogma (HSV) tegenover.

Voorzitter Smit, die het haasje-over spel met hoge transfersommen en topsalarissen in het betaalde voetbal altijd heeft gehekeld, denkt dat het op het hoogste niveau juist makkelijker wordt met beperkte middelen eredivisiewaardige spelers aan te trekken. Smit: ,,Na die drie overwinningen hingen de zaakwaarnemers en voorzitters al bij mij aan de lijn. Iedereen wil wel zaken doen. Spelers van eredivisieclubs krijg je niet zo snel naar Almelo, wel als je zelf eredivisie speelt.''

Heracles 2 Excelsior 2

Ruststand 0-0. 66. Van Dieren 0-1, 75. El Hamdaoui 0-2, 79. Roelofsen 1-2, 86. Rose 2-2. Schds: Wegereef. Tsch: 6.500.

    • Martin Steenbeeke