Gettomuziek

,,Gettomuziek is echt een goede omschrijving voor Kilio Cha Haki. We hebben een huis gehuurd in de Eastlands, een ruige wijk van de Keniase hoofdstad Nairobi, en de slaapkamer tijdelijk omgebouwd tot studio. Op de beats van een paar Nederlandse producers kwamen meer dan dertig rappers uit de sloppenbuurten hun raps leggen. Hiphop stamt uit het getto, en als je ver genoeg teruggaat, zelfs uit Afrika. Wij brachten het terug naar een Afrikaans getto.''

Politicologiestudente Nynke Nauta (26) is initiatiefneemster van de idealistische stichting Up To You Too. In nauwe samenwerking met YIKE (Youth Initiatives Kenya) zet ze projecten op die de kansarme jongeren in de getto's van Nairobi moeten helpen zichzelf te helpen. Samen met Stije Hallema en Daan van West, leden van het DJ- en producerscollectief Rednose Distrikt, verbleef ze in februari enkele weken in Nairobi, om daar opnamen te maken. Dat werd Kilio Cha Haki (`Roep om rechtvaardigheid'), een volwassen klinkende hiphop-cd vol lokaal talent. De New-Yorkse rapster Rha Goddess assisteerde en trof in Nairobi ergere getto's aan als die in haar woonplaats, waar de hiphop eigenlijk vandaan komt.

,,De Eastlands is nog nog niet eens de ergste wijk. Je hebt daar ook echte sloppenwijken, waar geen riolering is, zelfs geen stenen huizen. Sommige wijken stinken ongelooflijk, dan heb je een vuilnisbelt van een paar vierkante kilometer die ook als begraafplaats dient voor straatjongetjes. Het is daar echt oorlog tussen de jongeren en de politie, al komt die soms rustig pas uren later opdagen als een bende een hele wijk overvalt en leeghaalt. Veel jongeren lopen er rond met een AK 47-geweer. We hoorden elke avond wel schietpartijen terwijl we rustig op ons balkonnetje zaten, er is elke week wel ergens een begrafenis van een geweldsslachtoffer.

,,Sommige jongens uit die echte sloppenwijken hadden nog nooit op een beat gerapt. Anderen onderhouden contacten met Amerikaanse rappers, maar hadden tot nu toe nog geen goed product om hun kunnen te demonstreren. De rapgroep Kalamashaka, die ook op de cd meedoet, is daar wel groot, maar ze hebben ook niet veel geld. Zij zijn wel eens weg geweest, maar zullen wel altijd in het getto terugkomen. Omdat daar hun mensen wonen en zij daar hun inspiratie vandaan halen. Het is hun thuis, hoe zwaar het leven daar ook is.

,,Laatst zijn we de hele week bezig geweest met het regelen van paspoorten en visa voor de drie rappers die hier de releaseparty zullen opluisteren. Maar tegelijk dreigden de moeder en het zusje van een van hen hun huis uitgezet te worden, omdat ze geen geld hadden. Over dat soort dingen rappen ze dan ook. Het is heel politiek, een aanklacht tegen die maatschappij en de manier waarop jongeren behandeld worden.

,,Grappig genoeg vinden zij daar onze plaat heel commercieel, terwijl dat absoluut niet de bedoeling was. Ze kregen echt inbreng in de productie. De studio's daar zijn veel te duur voor hen en hebben hun eigen ideeën over commercie. Het ging heel gemakkelijk, er kwamen steeds nieuwe mensen binnendruppelen en binnen de kortste keren waren de nummers klaar.

,,Hiphop is voor die jongens een manier om de dagen door te komen. Iedereen had echt het idee: we kunnen wat, met zijn allen. Heel belangrijk, zoiets, en dat is ook een kant van gettomuziek.''

Nairobi's Rednose Distrikt Presents: Kilio Cha Haki, A Cry For Justice (Rush Hour, distr. Lowlands). Releaseparty: 13/6, Bitterzoet Amsterdam met o.a. Mr. Wix, Steven de Peven, Aardvarck en de Keniase rappers Kah, Damu Moto en Oteraw. www.uptoyoutoo.com

    • Jacob Haagsma