Eivind Aarset

Is het de vreemde lichtval of zijn het aardstralen dat de jazz uit Noorwegen zo eigenzinnig doen klinken? Onder aanvoering van Bugge Wesseltoft en Nils Petter Molvaer is het fjordenland de nummer één exporteur van nu-jazz geworden. Zeker zo interessant is gitarist Eivind Aarset. Zijn debuut werd door The New York Times geroemd als `een van de beste post-Miles elektrische jazz platen' en dat was geen woord teveel. Op Connected rekt Aarset het begrip `electronique noire' verder op. Zijn heftig gemanipuleerde gitaargeluid wordt uitgesmeerd tot ijle klankvlekken, zingt neuzelig of springt stekelig. De beats zorgen iets teveel voor eenduidig lineaire structuren, maar de overdaad aan sfeer en eigentijdse melancholie maakt veel goed.

Eivind Aarset: Connected (Jazzland, 0602498663783) Distr Universal

    • Edo Dijksterhuis