Een zeiler mag niet pompen

Marc de Haas is olympische kwalificatie misgelopen bij de Spa Regatta in Medemblik. De zeiler krijgt een laatste kans bij de Kielerwoche.

Marc de Haas (24) is afgelopen weekeinde op de afsluitende dag van de Spa Regatta in Medemblik olympische kwalificatie misgelopen. De Laserzeiler uit Naarden werd tweemaal bestraft wegens `pompen'. De jury beoordeelde het zeilgedrag van de Nederlander als `illegaal voortbewegen' en diskwalificeerde hem. De Haas krijgt eind juni in de Kielerwoche in Duitsland een laatste kans. Een eindklassering bij de laatste zes is goed voor een startbewijs in Athene.

Wat deed u precies verkeerd volgens de jury?

Marc de Haas: ,,In de afsluitende twaalfde race kreeg ik een penalty voor `rocken'. Daarbij beweeg je heel hard met je lichaam, de schoot of het zeil om de vaart in de boot te houden. Het probleem was dat er allerlei rubberboten en volgboten meevoeren, waardoor het water `kapot' was. Ik probeerde dat tegen te houden en mijn boot stabiel te houden. Eerder in het toernooi constateerde de jury dezelfde overtreding en toen moest ik 720 graden draaien om verder te mogen. Nu zat ik helemaal in de race en werd ik gelijk uit de wedstrijd genomen omdat ik al eerder een penalty had gekregen.''

Was de uitsluiting naar uw mening terecht?

,,Diskwalificatie was gewoon een te zware straf. Ik heb beroep aangetekend, maar ik had moeten doorvaren om een kans te maken op een extra race. Ik was zó emotioneel, dat ik daar niet aan dacht en ik stapte uit de wedstrijd omdat het zo hoort. Dat wordt geïnterpreteerd als het accepteren van de straf. Uiteindelijk eindigde ik als negende, maar als ik niet was gediskwalificeerd, was ik waarschijnlijk vijfde geworden en had ik voldaan aan de olympische norm. Ik baal echt en ik zou graag de televisiebeelden eens terugzien.''

Hoe verklaart u dat nog geen enkele Nederlandse Laserzeiler zich plaatste voor Athene?

,,Ten eerste zijn de huidige kanshebbers jonger dan Serge Kats, die zich voor de afgelopen twee Zomerspelen heeft geplaatst. Ten tweede moeten we sinds vorig jaar alles op eigen kracht doen. Het watersportverbond zorgt niet meer voor coaching en funding. Ze hadden er geen vertrouwen in, maar Pieter-Jan Postma en ik doen het zo slecht nog niet. Wij zitten dichter bij Athene dan de zeilklassen die wél steun krijgen en dat is best frustrerend.''