Een Tosca met een topcast

In de serie operaconcerten die de Rotterdamse Concertzaal De Doelen zelf produceert, klonk zaterdag Puccini's Tosca met een nog imponerender cast dan aanvankelijk gepland. De Engelse bariton Anthony Michaels-Moore werd wegens een keelontsteking in de rol van Scarpia vervangen door zijn Russische collega Sergej Leiferkus. Daardoor kreeg het drietal hoofdrollen een stilistisch interessant puur Oost-Europees karakter: titelrolvertolkster Hasmik Papian komt uit Armenië en Sergej Larin (Cavaradossi) komt uit Letland.

De met on-Rotterdams enthousiasme onthaalde uitvoering was aangekondigd als `concertant'. Maar hoewel sommige zangers in de bijrollen de lessenaars niet konden missen, was hier door de theatrale inzet van de drie zeer ervaren hoofdrolvertolkers – in Tosca frequent optredend in de beroemdste operatheaters ter wereld – in feite sprake van een vrijwel geheel geacteerde opera.

Alleen een decor ontbrak, maar de effectieve dramatische begeleiding door het Vlaams Radio Orkest was, inclusief effecten en geweerschoten via luidsprekers, gemakkelijk te interpreteren als een geluidsdecor. Dirigent Joel Levi beperkte zich tot de hoofdlijnen en deed geen moeite om zich in klank, detaillering en transparantie te meten met de concertante Tosca die de Weense Staatsopera eind april uitvoerde in het Amsterdamse Concertgebouw.

Hasmik Papian en Sergej Larin vormden samen een zeer beweeglijk en overtuigend hartstochtelijk pas verliefd paar. Zij extravert en krachtig zingend als de beroemde zangeres Tosca, lief, kwetsbaar en capricieus. Hij lyrisch en stralend zingend als de schilder Cavaradossi, een onweerstaanbare charmeur. Sergej Leiferkus kwam in zijn afgemeten en autoritaire vertolking van de sinistere politiechef Scarpia vrijwel niet van zijn plaats en karakteriseerde hem op treffende Russische wijze als een onverbiddellijk kille en berekenende apparatsjik. Even gestileerd was zijn sterven: hij bevroor staande nadat Tosca hem op afstand symbolisch had doodgestoken.

Naast deze topcast waren ook de kleinere rollen goed bezet: Jaco Huijpen als een stevige Angelotti, Henk van Heijnsbergen als een koster die vocaal wat meer dan gebruikelijk maakte van dit typetje, Boguslav Fiksinski als een akelig serviele politieagent en Marijje van Stralen als een ontwapenend onbekommerde herder, die geen weet heeft van het drama dat in het woelige Rome van 1800 leidt tot de dood van Scarpia, Cavaradossi en Tosca.

In het volgende seizoen presenteert De Doelen opnieuw opera: optredens van de sopranen Angela Gheorgiu en Leontina Vaduva en Verdi's La traviata.

Concert: Tosca van G. Puccini door Vlaams Radio Orkest, Vlaams Radio Koor, Brussels Choral Society en solisten o.l.v. Yoel Levi. Gehoord: 29/5 Doelen Rotterdam.

    • Kasper Jansen