Diogal

Zijn eerste `Parijse' cd Samba Alla (2002), was een prettige verrassing en Liir is net zo goed.

De Senegalese singer-songwriter Diogal (Sakho) heeft `het': zijn beweeglijke stem, iets lager dan die van Youssou NDour, zijn meezingbare melodieën en zijn ingehouden gevoel voor drama leggen de goudeerlijke basis. De arrangementen van toetsenman, bassist en arrangeur Loy Ehrlich die hem in '96 ontdekte, zorgen ervoor dat je deze cd eindeloos kunt blijven draaien. Eenvoud plus raffinement, zoals bij de Beach Boys en de Congolees Lokua Kanza die op deze cd in één liedje mee doet.

Dat de teksten alleen in het lokale Wolof zijn afgedrukt neem je voor lief omdat de muziek sterk genoeg is en de Franse samenvattingen plus de illustraties duidelijk maken waarvoor Diogal pleit: (naasten)liefde, rechtvaardigheid en andere breed gedeelde waarden. Een vleugje Parijs van een eeuw geleden krijgt deze Afro-pop door enkele pianoriedels die doen denken aan componist Erik Satie.

Diogal: Liir (Celluloid 67054). Distr. Walboomers.

    • Frans van Leeuwen