Buitenlandse overnamestrijd om Chinees bier

Tussen de twee grootste bierbrouwers ter wereld is een overnamegevecht uitgebroken om Harbin, een ruim honderd jaar oude bierbrouwer in het noordoosten van China. Het is voor het eerst dat onder het Chinese communisme een overnamestrijd tussen buitenlandse bedrijven losbarst.

Vandaag werd bekend dat het Amerikaanse Anheuser-Busch, de nummer één in de wereld en bekend van het biermerk Budweiser, zijn belang van 29 procent in Harbin heeft opgevoerd tot 36 procent. Volgens de regels van de beurs van Hongkong, waaraan de Chinese brouwer is genoteerd, betekent een belang van 30 procent of meer dat in dit geval Anheuser-Busch zich verplicht tot een feitelijke overname van de resterende aandelen.

Het Amerikaanse concern verraste afgelopen maart het Zuid-Afrikaanse SABMiller, de nummer twee in de wereld, door een belang van 29 procent in de Chinese brouwer te nemen, evenveel als de 29 procent die SABMiller sinds zomer vorig jaar in de geprivatiseerde brouwer had genomen. Het Zuid-Afrikaanse concern reageerde daarop met een vijandig bod op Harbin – ook ongekend voor communistisch China.

De Chinese brouwer zegt de voorkeur aan Anheuser-Busch als partner te geven. Waarnemers verwachten dat SABMiller het er niet bij zal laten zitten en opnieuw met een tegenzet zal komen. De strijd tussen de beide mondiale biergiganten gaat in wezen om de beste uitgangspositie op de snel groeiende Chinese biermarkt, die inmiddels de Amerikaanse biermarkt in absolute omvang is gepasseerd en nu de grootste ter wereld is.

SABMiller zei eerder dat het Harbin wil integreren in een andere Chinese brouwer, waarin het Zuid-Afrikaanse concern al een groot belang heeft. Dat zou van de twee Chinese brouwers de grootste bierbrouwer van China maken, groter dan Tsingtao, China's huidige nummer één.

In Tsingtao heeft op zijn beurt Anheuser-Busch eveneens een belang; dat belang wil het Amerikaanse concern de komende jaren uitbreiden, zo zei het eerder. De uitbreiding van zijn belang in Harbin kost Anheuser-Busch 388 miljoen Hongkong dollar (40 miljoen euro). Harbin werd in 1900 opgericht, door de communisten geconfisqueerd en later volledig geprivatiseerd.