Bos geeft baanwielrennen glans met goud

Nadat hij zondag in Melbourne wereldkampioen op het onderdeel sprint was geworden, na de Franse titelverdediger Laurent Gané een pak slaag te hebben gegeven, ontkwam baanwielrenner Theo Bos niet aan een vooruitblik naar de Olympische Spelen die over tweeënhalve maand in Athene worden gehouden. ,,Als je wereldkampioen wordt, ben je daar natuurlijk wel favoriet'', zei de twintigjarige Bos telefonisch vanuit Australië, vlak voordat hij het behalen van zijn titel ging vieren. Bos trad in de voetsporen van legendarische baanrenners als Piet Moeskops, Arie van Vliet, Jan Derksen en Leijn Loevesijn, die in 1971 de laatste Nederlandse wereldkampioen sprint werd, in het Italiaanse Varese.

Vanochtend vroeg keerde Bos terug met de succesvolle Nederlandse baanploeg, die vier medailles won bij de WK: Bos legde eerder beslag op de bronzen medaille op de kilometer, het onderdeel waarop hij dit seizoen de wereldbeker veroverde, Robert Slippens zilver op het (niet-olympische) onderdeel scratch en Danny Stam en Slippens brons in de koppelkoers.

De ontvangst op Schiphol, na aankomst van vlucht KL 4102 om half zeven, was ontnuchterend. ,,Er was totaal geen pers. Misschien door het vroege tijdstip'', zei Bos vanochtend vanuit de auto, op weg naar zijn ouderlijk huis in Hierden op de Veluwe.

Met hun vierde plaatsen vielen Yvonne Hijgenaar (500 meter tijdrit) en de achtervolgingsploeg (Levi Heimans, Jens Mouris, Jeroen Straathof en Peter Schep op de vier kilometer) net naast het podium. Leontien van Moorsel viel aan de andere kant van de wereld niet in de prijzen: de veelvoudig wereld- en olympisch kampioene op de baan en op de weg maakte de lange reis uitsluitend met het doel zich te plaatsen voor de Zomerspelen. Probleemloos slaagde ze op de 250 meter lange baan in die missie.

Met vallen en opstaan reed Bos zich afgelopen weekeinde naar de gouden medaille op de sprint. In zijn ritten in de kwartfinale smakte de renner uit Hierden twee keer hard tegen de houten baan. ,,Dat was behoorlijk pijnlijk. Ik was de volgende dag voor de halve finale dan ook niet fit en stijf. Maar na een goeie warming up ging het wel weer.'' Eerder, in de achtste finales, had Bos de Franse drievoudig kampioen Florian Rousseau al verslagen. Net zo eenvoudig hield hij in de finale Gané achter zich. ,,Ik won heel gemakkelijk, de eerste rit van kop af, echt heel sterk, de tweede vanuit tweede positie. In de kwartfinale en de halve finale had ik meer moeite.''

Zijn doelstelling voor Melbourne was een goeie kilometer rijden. ,,Nadat ik brons had gewonnen wilde ik verder pakken wat ik pakken kon. Op een gegeven moment kwam ik zover in het toernooi dat ik dacht, shit, ik kan ook winnen.''

Tegenover het persbureau ANP gaf bondscoach Peter Pieters een verklaring voor het Nederlandse succes, uitgerekend in het olympische jaar: ,,Heel hard trainen, er veel tijd in stoppen. Vijf jaar geleden zijn we al begonnen met een nieuwe lichting, met Theo. Ik zie ze bijna elke week, eerst in Amsterdam nu in Alkmaar. Op een gegeven moment gaat het lopen. Vroeger dachten we dat we niks konden, nu hebben we de overtuiging dan we het wel degelijk kunnen.''

Theo Bos is de jongere broer van schaatser Jan Bos. Die werd in 1998, eveneens in een olympisch jaar, in Berlijn wereldkampioen sprint. Afgelopen week verwees Theo Bos in een vraaggesprek met De Telegraaf naar een ander hoogtepunt in de schaatscarrière van zijn broer, met wie hij in Athene (en met Teun Mulder) aan de teamsprint deelneemt. ,,Mijn broer Jan won op 21-jarige leeftijd olympisch zilver. Dat schiep verwachtingen, maar overtroffen heeft hij dat nooit meer. Ik ben nog geen winnaar, maar ik ga er wel voor dit jaar.''

Toch was Theo Bos al in het bezit van een regenboogtrui; in 2001 werd hij bij de junioren wereldkampioen op de kilometer. En op zijn favoriete onderdeel was hij enige tijd in het bezit van het juniorenwereldrecord. Sindsdien maakte hij veel progressie, onder meer dankzij een verblijf van enkele maanden, vorig jaar, in Japan. Hij reed daar keirin-wedstrijden, een baandiscipline waarbij in Japan fors wordt gegokt.

Bos woont met zijn vriendin en baanwielrenster Adrie Visser in Egmond, vlakbij de wielerbaan in Alkmaar. Daar bereidt hij zich op de Spelen voor. ,,Maar nu eerste effe wat gas terugnemen'', zei Bos vanochtend. Volgend week gaat hij met de sprintploeg naar Athene, voor testwedstrijden op de olympische baan.