Bomaanslag op moskee in Karachi

Negentien gelovigen zijn gisteren om het leven gekomen bij een bomaanslag op een shi'itische moskee in de Pakistaanse havenstad Karachi. Bij de explosie vielen meer dan dertig gewonden.

De bom ontplofte tijdens het avondgebed in een moskee vlakbij de sunnitische wijk van Karachi, waar zondag een belangrijke sunnistische leider, moefti Nizamuddin Shamzai, was doodgeschoten door onbekend gebleven daders. De aanslag markeert de duidelijk toegenomen spanningen tussen shi'ieten en sunnieten in de veertien miljoen inwoners tellende havenstad. Vorige week werd een politieman gedood bij een aanslag met een autobom vlakbij het Amerikaanse consulaat en op 7 mei vielen 22 doden bij een bomaanslag op een andere shi'itische moskee. Die aanslag leidde tot onrust onder shi'itische jongeren, die snelwegen en de belangrijkste spoorverbinding blokkeerden.

Volgens ooggetuigen werd de bom gisteren de moskee in gegooid vanuit een passerende auto, maar de politie zei vandaag nog niet zeker te weten dat het niet om een zelfmoordaanslag ging. De aanslag veroorzaakte onrust in zeker vier shi'itische wijken van Karachi. Honderden jongeren staken twee politie-auto's en een pompstation in brand en plunderden twee regeringskantoren, waarna het meubilair op straat in brand werd gestoken. De politie trad op met traangasgranaten en er werden ook schoten gehoord. Er vielen zes gewonden. Persfotografen werden door woedende jongeren afgetuigd.

De politie gaat er voorlopig van uit dat de bomaanslag een wraakactie was voor de moord op de 70-jarige sunnitische geefstelijke Nazamuddin Shamzai. De moskee ligt op minder dan een kilometer van de plek waar hij zondag werd vermoord. Shamzai werd vanuit een rijdende auto doodgeschoten toen hij bij zijn woning uit zijn eigen auto stapte; zijn zoon, zijn lijfwacht en zijn chauffeur werden gewond bij de aanslag. Shamzai was een geestverwant van de vroegere leider van het Afghaanse Talibaan-regime, Mullah Omar. Hij heeft in het verleden een aantal anti-Amerikaanse demonstraties op touw gezet.

President Pervez Musharraf van Pakistan heeft ,,harde maatregelen'' aangekondigd om een eind te maken aan het geweld in Karachi, maar welke die zijn is niet meegedeeld.

De Pakistaanse strijdkrachten hebben zaterdag tientallen stamleiders gearresteerd omdat ze zich niet hebben gehouden aan de afspraak alle buitenlandse strijders in hun gebied, die worden verdacht van banden met de Talibaan of Al-Qaeda, te ontwapenen.