Asperges met prosciutto en parmezaanse kaas

Elk voorjaar wanneer er weer verse asperges, tegenwoordig zowel groene als witte, zijn, probeer ik altijd een paar nieuwe recepten te vinden die verrassend maar tegelijkertijd subtiel genoeg zijn om de delicate smaak van deze heerlijk groente niet te overheersen. Dit recept, uit het boek Foolproof Italian Cookery van Aldo Zilli, voldoet aan beide eisen. Het is ook heel makkelijk te maken en de voorbereidingen kunt u ruim van tevoren treffen, waardoor het een perfect recept is voor wanneer u gasten te eten krijgt. Er staan ook veel andere lekkere en makkelijk te maken recepten in dit mooie boek. Een Nederlandse vertaling komt pas in de herfst uit, veel te laat voor deze lentegroente, dus hier is alvast een `sampler' van wat u later in het jaar kunt verwachten.

Snijd de asperges bij. Schil alleen de onderste helft van groene asperges. Schil witte asperges tot aan de punt. Kook groene asperges in circa 4 minuten bijtgaar en witte asperges in 5 tot 6 minuten. Kook ze niet helemaal gaar omdat ze nog in de oven gaan. Giet ze af en laat ze even schrikken onder de koude kraan.

Wikkel 2 asperges samen in een plak prosciutto en schik op een met aluminiumfolie of bakpapier beklede bakplaat. Klop de boter met de Parmezaanse kaas en breng op smaak met versgemalen peper. Wees voorzichtig met zout omdat zowel de prosciutto als de Parmezaanse kaas al zout zijn. Leg hier en daar stukjes van het botermengsel op de ingerolde asperges. Zet 4 tot 5 minuten onder een hete voorverwarmde grill tot de kaas gesmolten en goudgeel is.

Klop de olijfolie door de azijn en breng op smaak met wat peper. Schep de helft van de dressing door de rucola en bekleed er vier borden of een dienschaal mee. Schik de ingepakte asperges op de rucola en sprenkel er de rest van de dressing over. Dien onmiddellijk op en geef er lekker knapperig stokbrood of ciabatta bij.

Morgen: gehaktballen met tuinbonen.

    • Kim Maclean