Al-Yawar na ruzie Iraaks president

De huidige sunnitische voorzitter van de Iraakse regeringsraad, sjeik Ghazi Mashal Ajil al-Yawar, wordt de president van Irak na de machtsoverdracht op 30 juni.

Daarmee heeft de Iraakse regeringsraad na twee dagen van confrontatie over deze vooral ceremoniële post zijn zin gekregen en niet de gezant van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi, en de Verenigde Staten. Brahimi en Amerika's bestuurder in Irak, Paul Bremer, hadden een voorkeur voor Adnan Pachachi, oud-minister van Buitenlandse Zaken. Pachachi, net als Al-Yawar een sunniet, had de post aangeboden gekregen van Brahimi, tegen de wens in van de regeringsraad, maar deze vrijwel meteen afgewezen. ,,Om persoonlijke redenen'', zei Brahimi in een verklaring vanochtend.

Ghazi al-Yawar, 46, is een stamhoofd en civiel-ingenieur met banden met Saoedi-Arabië. Hij geniet de steun van de Koerden en de shi'iten. Waarom de VS tegen zijn benoeming waren, is niet duidelijk. Hij heeft de door de Amerika opgestelde VN-ontwerpresolutie gekritiseerd omdat die Irak te weinig zeggenschap zou geven over de buitenlandse troepen. Al-Yawar vroeg vanochtend op een persconferentie om ,,volledige soevereiniteit''.

Om het evenwicht tussen Iraks etnische en religieuze groepen te bewaren zijn als twee vice-presidenten de shi'iet Ibrahim Jaafari en de Koerd Rowsch Shways gekozen. Afgelopen vrijdag werd al de shi'iet Iyad Allawi als premier van de Iraakse interimregering benoemd. Brahimi en Bremer maken zeer binnenkort ook de namen van de 26 ministers in die regering bekend.

Om de interimregering internationaal draagvlak te geven hebben de VS de VN gevraagd een bemiddelende rol te spelen. De interimregering moet aanblijven tot de verkiezingen in uiterlijk januari 2005. ,,Pachachi werd genoemd. Hij sloeg het [aanbod] af en toen werd Yawar in zijn plaats benoemd. Iedereen is gelukkig'', zei Rajaa Habib Khuzai, lid van de regeringsraad, vanochtend.

Bij een bomaanslag vlakbij het hoofdkwartier van een Koerdische partij zijn vanochtend zeker 25 mensen om het leven gekomen en ten minste twintig mensen gewond geraakt, meldde de Iraakse politie. De ontploffing deed zich voor bij het kantoor van de Patriottische Unie van Koerdistan, dichtbij het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken en dichtbij de ingang van de `groene zone', waar de Amerikaanse Irak-bestuurder Bremer zetelt.

Een aanslag in de noordelijke stad Baiji kostte vanochtend aan zeker elf Irakezen het leven; er raakten zeker 26 mensen gewond. De aanslag in Baiji had plaats vlak bij een Amerikaanse militaire basis. Daar blies een automobilist zichzelf en zijn auto op.

Bij een aanslag met een autobom gisteren vlakbij het hoofdkwartier van de Amerikaans-Britse coalitie kwamen vier Irakezen om en raakten zeker 25 mensen gewond. Bij andere aanslagen in Irak kwamen vier Amerikaanse soldaten om.