Agenten leveren vaak dienstwapen niet in

Politieagenten die zakken voor hun schietvaardigheidstoets leveren daarna op grote schaal hun dienstwapen wapenstok of pepperspray niet in. Dat schrijft minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Slechts 25 tot 30 procent van de betrokken agenten handelt volgens de regels en levert het wapen in.

Remkes noemt dat een zorgelijke situatie die bovendien getuigt van slechte aansturing door de betrokken korpsleidingen Alleen bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) werd conform de regels gehandeld en werden de wapens na het niet halen van de toets ingenomen.

Remkes is ook ontevreden over het feit dat maar 85 procent van de politiemensen slaagt voor de toetsen die nodig zijn om dienstwapen, wapenstok, handboeien of pepperspray te mogen hanteren.

De belangrijkste oorzaak van het niet halen van de toetsen is ziekteverzuim waardoor onvoldoende wordt deelgenomen aan trainingen die nodig zijn om de toets met goed gevolg af te nemen.