Afghaanse mijn doodt soldaten VS

In het zuiden van Afghanistan zijn zaterdag vier Amerikaanse soldaten gedood door een landmijn, die er was begraven door guerrillastrijders, naar wordt aangenomen Talibaan. Dat heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt. De vier zaten in een legervoertuig dat op de mijn reed in het district Sorie. Drie andere Amerikanen werden gewond.

De dood van de vier Amerikanen in de provincie Zabul is een van de zwaarste klappen voor de Amerikanen sinds de militaire operaties in Afghanistan twee jaar geleden begonnen. In het zuiden en oosten van het land is recentelijk sprake van een toename van de guerrilla-operaties van Talibaan-strijders. Het afgelopen weekeinde vielen zij ook elders aan: zeven Afghaanse soldaten werden gedood bij een aanval op een regeringskantoor in de zuidelijke provincie Helmand. Bij de actie kwamen vier Talibaan-strijders om het leven; vier anderen werden gevangen genomen.

In en rond Afghanistan zijn nu in totaal 89 Amerikanen gedood sinds de operaties twee jaar geleden begonnen, van wie 55 bij gevechtshandelingen. Dit jaar zijn verder 360 doden gevallen, in overgrote meerderheid Afghaanse burgers en soldaten.

Een deel van het geweld is te wijten aan drugssmokkelaars en krijgsheren die nog een groot deel van Afghanistan controleren, maar militanten, die hopen de verkiezingen van september in het honderd te sturen, nemen een steeds groter deel van het geweld voor hun rekening. De VN en de Afghaanse regering hebben tot nu toe 2,7 miljoen van de naar schatting tien miljoen kiesgerechtigden geregistreerd, maar zij hebben nauwelijks toegang tot de onveilige plattelandsgebieden in het zuiden en oosten van Afghanistan. De Amerikanen willen de verkiezingen door laten gaan; zij lieten gisteren weten dat duizenden door de VS opgeleide Afghaanse soldaten naar de ontoegankelijke gebieden vertrekken om de veiligheid daar te vergroten.

In de Oost-Afghaanse stad Jalalabad is vandaag een hoge pollitiefunctionaris vermoord door een bom die onder zijn bureaustoel was verborgen.