Weinsteins kopen rechten van `9/11'

Harvey and Bob Weinstein, oprichters van de Miramax filmstudio's, hebben persoonlijk de rechten van Michael Moores film Fahrenheit 9/11 gekocht van Walt Disney Co. Eerder had Disney, eigenaar van Miramax, geweigerd om de film te distribueren, omdat hij te politiek beladen zou zijn voor het `familievriendelijke' bedrijf. In de documentaire levert Moore hevige kritiek op president Bush en de oorlog in Irak.

Voor de rechten, waarover de Weinsteins drie weken onderhandeld hebben, is naar schatting zes miljoen dollar (5 miljoen euro) betaald. De kans is groot dat Fahrenheit 9/11, die onlangs in Cannes een Gouden Palm won, nog deze zomer in de Amerikaanse bioscopen zal verschijnen. Dat zou betekenen dat Moore met zijn film de presidentsverkiezingen in november zou kunnen beïnvloeden. De Weinsteins zijn inmiddels in gesprek met diverse Amerikaanse distributeurs, waaronder Lions Gate Entertainment en Newmarket Films.

Voor de Benelux is de film aangekocht door Paradiso Film. Het is nog de vraag wanneer Fahrenheit 9/11 precies in de Europese bioscopen te zien zal zijn. Moore is namelijk nog aan zijn film aan het sleutelen. De voorlopige premièredata zijn vastgesteld op 7 juli voor België en 5 augustus voor Nederland. Die maand verschil moet volgens Paradiso worden verklaard uit het verschil in de Nederlandse en Belgische markt voor films met een hoog arthouse-gehalte. In België zijn dit soort films te zien in de grote bioscopen, terwijl ze in Nederland naar de filmtheaters en arthouses gaan. Een ander verschil is dat zulke films in België in 30 à 35 kopieën uitgaan en daar in zes weken tussen de 400.000 en 700.000 euro opleveren. In Nederland komen 15 `à 20 kopieën uit, die in vier keer zoveel tijd de helft van dat bedrag opleveren. Er zijn volgens Paradiso nog geen trailers of posters beschikbaar. ,,Het schijnt dat de film nog maar in één kopie bestaat en dat die met een bodyguard van kluis naar kluis gaat'', aldus een woordvoerster.