Webcongres: Eindexamen moet niet over het jaar worden gespreid

De 150 leden van het Webcongres van NRC Handelsblad reageerden op de stelling: Het eindexamen middelbare school moet over het hele jaar worden gespreid. Geen sprake van, vond 54 procent.

Eens

Maurice Ackermans, 's-Hertogenbosch: ,,Dit plan lijkt me prima voor het opheffen van een flink stuk Haagse regel- en bedilzucht. De individuele scholen zelf kunnen immers veel beter bepalen waar het ideale moment voor het afnemen van examens ligt dan het ministerie.''

Jan op de Weegh, Vroomshoop: ,,We moeten eens af van die starre regeltjes van eens per jaar examen doen. Waarom een tijd wachten, als je de stof al maanden eerder beheerst? En als je de stof niet beheerst, laat de scholier dan doorschakelen naar een opleiding met vakken die hem wel liggen. Dat voorkomt een hoop uitval en vroegtijdige frustratie over de eigen toekomstmogelijkheden.''

Clio Stronk, Nieuw-Vennep: ,,Ik zit op dit moment zelf middenin m'n eindexamen en het is nu inderdaad niet goed geregeld. Voor sommige vakken zijn we al maanden bezig met examentraining, gewoon omdat we verder alle stof al hebben behandeld en niets meer te doen hebben. Maar het lijkt me wel handig als de examens op vaste momenten in het jaar worden gehouden. In december, maart en mei bijvoorbeeld.''

Paul van den Bergh, Tilburg: ,,Als het de scholen en de leerlingen in hun planning ontlast en het eindniveau wordt gemeten per vak, zie ik geen bezwaar om eindexamens te spreiden over een heel jaar. Het centraal schriftelijk is de externe toetsing, naast de interne schoolonderzoeken. Als het ene gespreid kan worden afgenomen, dan het andere ook.''

Michelle Essink, Nijmegen: ,,Het zou voor de leerlingen een heleboel druk weghalen en misschien ook wel betere resultaten opleveren.''

Folpmer Houwert, Amsterdam: ,,Een eindexamen dat over het hele jaar wordt gespreid, geeft een beter inzicht in de kennis en de kunde van de kandidaat dan een prestatie die in één bepaalde periode wordt afgelegd.''

Oneens

Sara Muller, Amsterdam: ,,De vrijheid van de scholen om zelf het moment van examineren te bepalen, is niet te combineren met een centraal samengesteld examen. Dat betekent dat de uitslagen van de verschillende scholen niet meer te vergelijken zijn en dat de universiteiten en hogescholen dus zelf toelatingsexamens moeten gaan afnemen.''

José Gelens, Blokker: ,,De sfeer van het gezamenlijk ploeteren voor een examen heeft ook iets bijzonders en maakt het examen tot een spannende gezamenlijke belevenis. Door het te verbrokkelen, wordt deze laatste, belangrijke ervaring (inclusief de feestelijkheden op de laatste lesdag) de scholier ontnomen en verwordt het examen tot de zoveelste saaie gebeurtenis in het leven van een scholier.''

A. Blankert, Amsterdam: ,,Examens moeten gelijktijdig gehouden worden om ervoor te zorgen dat de vragen niet kunnen worden uitgewisseld. Alle examenvragen moeten identiek zijn om de vergelijkbaarheid te garanderen. Verder is het goed om alles tegelijk te examineren, omdat getest moet worden of iemand alles tegelijk beheerst; niet of iemand in staat is om het 's morgens geleerde nog dezelfde middag te reproduceren. Ten slotte heeft het resulterende diploma een lange geldigheid, de bijbehorende kennis of vaardigheid moet dus ook lang houdbaar zijn.''

Michiel Bontenbal, Amsterdam: ,,Het maken van toetsen direct nadat de leerstof is behandeld, zorgt ervoor dat scholieren de stof weer even snel vergeten als ze die geleerd hebben. Het examen is dé manier om te testen of kennis blijvend aanwezig is bij scholieren. Scholieren moeten ook leren om met spanning als gevolg van examens om te gaan, net zoals ze die in hun verdere leven tegen zullen komen.''

Joke Meijer, Capelle aan den IJssel: ,,Leraren zouden geen les kunnen geven aan lagere klassen, omdat ze toezicht moeten houden bij het examen? Zoek dan andere toezichthouders. Om op te letten of er niet gespiekt wordt, hoef je toch geen lesbevoegdheid te hebben? Neem de examens af op centrale plekken waar voldoende computers zijn. Stress voor de eindexamenkandidaten? Tja, ook dat moet je leren als voorbereiding op een carrière. Af en toe moeten dingen nu eenmaal in een beperkte tijd af.''

Else Bezemer-Bijl, Utrecht: ,,Het uitsmeren van examens over een jaar of zelfs meer, doet af aan de te leveren prestatie. Juist het kunnen omgaan met druk, het komen tot zo'n topprestatie in een korte tijd, zegt iets over de capaciteiten van de scholier. Ook is het slagen voor het eindexamen iets om later met voldoening op terug te kijken. Bovendien geeft de examentijd een bijzondere sfeer op de school en binnen de groep van scholieren: het examenfeest is dan echt een ontlading.''

J.L. van Os, Voorburg: ,,Juist het gelijktijdig beheersen van alle vakken vereist een gedegen en bestendige kennis. Dit loslaten verlaagt het kennisniveau. Verder doet het afbreuk aan de vergelijkbaarheid van de examens en is het nog maar de vraag in hoeverre dit nog fraudebestendig kan met moderne mogelijkheden als mobieltjes.''

Inge Veldhuis, Amsterdam: ,,Het centraal examen landelijk spreiden over april en mei lijkt mij een betere oplossing, financieel én logistiek. Als de stof op een gedegen manier wordt behandeld, is het immers te hopen dat leerlingen die na een paar maanden nog kunnen reproduceren. Een zware tijd? Wat een onzin. Als we onze examens vergelijken met die in de ons omringende landen, maken wij het onze leerlingen al zo gemakkelijk.''