Wantrouwen

Weer is een onderzoeker van het Russische virologisch instituut Vector een vreselijke dood gestorven. Vorig weekend werd via het medisch nieuwsbulletin www.promedmail.org bekend dat Antonina Presnyakova zich bij een prikincident met Ebola had besmet. Zij stak zich op 5 mei met een injectienaald toen ze een cavia wilde injecteren. Tegen Ebola bestaat geen medicijn.

Vector, bij Novosibirsk, was een van de beruchtste instituten van het Russische Biopreparat-complex dat in het geheim biologische wapens ontwikkelde. Het Vector-programma, waarin ook pokken, Marburg en Ebola waren opgenomen, werd in 1992 door president Jeltsin beëindigd. Daarna is het instituut overgegaan op civiel onderzoek aan dezelfde virussen. Er wordt openlijk gepubliceerd en Westerse onderzoekers hebben er toegang, maar niet tot alle afdelingen. Er is wantrouwen over de zuivere bedoelingen blijven bestaan. Zo heeft het verbazing gewekt dat de WHO al niet op 5 mei van het prikinciden op de hoogte is gesteld. Directeur Lev Sandakhchiev, uit de Biopreparat-tijd overgebleven, heeft woensdag erkend te hebben gewacht tot 17 mei, omdat hij hoopte dat de ziekte niet zou uitbreken.

In 1988 deed zich eenzelfde prikincident voor waarbij onderzoeker Nikolai Ustinov zich met het Marburg-virus besmette. Hij stierf twee weken later een gruwelijke dood. Daarna werd het virus uit het dode lichaam teruggewonnen omdat het er, wisten de Russen, virulenter was geworden. Marburg variant U (Ustinov) werd doorgekweekt voor verspreiding per raket.

    • Karel Knip