Vet dun

De 53-jarige Jody Gorran uit Delray Beach, Florida, heeft een aanklacht ingediend tegen de erven van dieetgoeroe Atkins. Hij eist 28.000 dollar schadevergoeding omdat na het volgen van een Atkinsdieet zijn cholesterolgehalte bijna verdubbelde en één van zijn kransslagaders bijna was dichtgeslibd.

Te zware mensen die het door de vorig jaar overleden Amerikaanse hartspecialist Atkins ontwikkelde dieet volgen, mogen onbeperkt eiwitten en vet eten. Maar koolhydraten (meel en suiker) moeten ze laten staan. Vlees, vis, eieren en kaas mogen dus wel. Aardappelen, rijst of pasta niet. Het idee is dat door het ontbreken van koolhydraten de vetreserves eerder worden aangesproken.

Dit vermageringsdieet werkt. Dat is wetenschappelijk bewezen. Maar bij de meeste mensen beklijft de gewichtsafname niet, zo blijkt uit net gepubliceerd onderzoek. Bovendien kan door het Atkins-dieet het cholesterolgehalte stijgen. (Annals of Internal Medicine, 18 mei).

Onderzoekers van het Amerikaanse Duke University Medical Center hebben – met financiële steun van de Robert C. Atkins Foundation – 60 vrijwilligers met een ernstig overgewicht op een Atkins-dieet gezet en 60 andere op een normaal vermageringsdieet. Na een half jaar waren de volgers van het Atkins-dieet gemiddeld 12 kilo afgevallen en de anderen 6,5 kilo.

Een tweede groep wetenschappers (niet door de Atkins Foundation gesubsidieerd), verbonden aan het Veterans Affairs Medical Center in Philadelphia, heeft een aantal mensen op het Atkins-dieet inmiddels een jaar onder controle. Ook bij hen was het gewichtsverlies aanvankelijk veel hoger dan bij mensen op een gewoon dieet. Maar na 12 maanden was het verschil verdwenen. Dat kwam doordat de deelnemers op een gewoon dieet ook na zes maanden gewicht bleven verliezen en de Atkins-aanhangers niet. In dat laatste onderzoek steeg bij één van de drie mensen met een Atkins-dieet het cholesterolgehalte met meer dan 10%. Twee mensen moesten zelfs met het dieet stoppen omdat hun bloedcholesterol praktisch verdubbelde. De onderzoekers adviseren het Atkins-dieet alleen te proberen als niets anders helpt.

    • Bart Meijer van Putten