Tien panden voor het levensonderhoud

Hoe bereiden mensen zich voor op hun oude dag? Vandaag twee jaarclubgenoten die op termijn van hun vastgoedbeleggingen hopen te kunnen leven.

Pels Rijcken: ,,Het is allemaal begonnen toen we met onze jaarclub uit Groningen in een restaurant in Amsterdam zaten. Daar vertelde ik Maarten over mijn plan om bij wijze van pensioenvoorziening in vastgoed te gaan. Oldenhof: ,,Ik voelde er wel wat voor om mee te doen. Ik heb sinds 1985 in aandelen belegd, maar daar de afgelopen jaren flinke klappen in opgelopen. Vooral mijn vrouw heeft veel met vastgoed. Ik minder. Ik heb er geen gevoel voor, dus ik had iemand nodig als Arjen, die er verstand van heeft. Bovendien kennen we elkaar al 25 jaar, ik vertrouw hem volledig.''

Pels Rijcken: ,,Ons doel is om het geld dat we over hebben te beleggen in vastgoed zodat we er over een jaar of tien van kunnen leven. Oldenhof: ,,We hebben berekend dat je dan per persoon tien tot twaalf panden nodig hebt. Als we elk jaar een of twee panden kopen, moet dat lukken. Wij zijn geen jongens van de grote winkelcentra, dan praat je over andere grootheden. Tegen de tijd dat we ophouden met werken, rond ons zestigste, moet deze vastgoedportefeuille onze vaste bron van inkomsten zijn. We mikken erop dat we dan een pand of dertig hebben. Daar kunnen we per persoon dan 10.000 euro per maand uithalen.''

Pels Rijcken: ,,Begin dit jaar hebben we ons eerste pand gekocht, in de binnenstad van Leiden. Het voordeel is dat mijn schoonvader makelaar is in Leiden, dus we hebben oren en ogen in deze markt. Het is een voormalig winkelpand, dat flink opgeknapt moest worden, meer dan we van tevoren dachten. We gaan het aan de bovenkant van de markt verhuren, zoals dat heet, want het ziet er nu mooi uit, met dakterras en open haard. Het moeten panden worden met aantrekkingskracht, een belangrijk selectiecriterium is dat we er zelf zouden willen wonen. We hebben allebei 50.000 euro in dit huis gestoken, de rest wordt gefinancierd door de bank. Dat bedrag zal per huis minder worden, omdat we de huurinkomsten in de aankoop van nieuwe panden steken. Per 1 juli hopen we huurders te hebben.''

Oldenhof: ,,Eind dit jaar willen we een tweede pand kopen. Hoewel de huizenmarkt over zijn hoogtepunt heen is, is vastgoed nog steeds een goede belegging. De waarde ervan schommelt minder dan van aandelen. Het rendement ligt 2 tot 3 procent hoger dan bij aandelen. Bovendien heb ik er een beter gevoel bij, het is tastbaarder. En leuker, je kunt zo'n pandje gaan bekijken.'' Pels Rijcken: ,,Op een spreadsheet heb ik berekeningen gemaakt voor de komende tien jaar. In het slechtste geval komen we uit op een rendement van 11 procent, in het beste geval halen we 25 procent. Ik sluit niet uit dat we ooit een pand zullen verkopen, bijvoorbeeld als een huurder dat huis per se wil hebben en er de hoofdprijs voor biedt. Maar voorlopig is het niet de bedoeling dat we een huis snel weer afstoten.'' Oldenhof: ,,Nee, want volgens mij heb ik op mijn 80ste ook nog 10.000 euro per maand nodig.''

Pels Rijcken: ,,Niet dat we zulke wilde plannen hebben voor na ons pensioen, maar we zijn allebei levensgenieters. En behalve een enkele koopsompolis heb ik weinig aan pensioenopbouw gedaan. Ik kan me als ondernemer niet goed voorstellen dat ik ooit écht stop met werken, maar het is wel fijn als je het rustig aan kunt doen.'' Oldenhof: ,,Ik heb door diverse banen een heel versnipperde pensioenopbouw. Als ik stop met werken, wil ik geschiedenis en kunstgeschiedenis gaan studeren. En een pied-à-terre in Frankrijk kopen. Maar mijn jongste kind is pas twee, dus ik moet nog zestien jaar in de buurt blijven.''

Pels Rijcken: ,,Of er niks mis kan gaan? We kunnen tegenslagen krijgen. De huizenmarkt kan instorten, maar op de lange termijn waarop wij denken, moet dat niet zo'n probleem zijn. We kunnen ook een keer een miskoop doen, een huis waarvan het fundament verrot blijkt bijvoorbeeld. En we moeten wel allebei gezond blijven. En een van ons moet niet op een gegeven moment heel hard het geld nodig hebben. Maar daar maken we ons geen zorgen over, we kennen elkaar al zó lang. Bij de notaris en het kadaster staat ook alleen maar dat we allebei voor 50 procent eigenaar zijn. Meer hebben we niet geregeld met elkaar.''

Naam: Arjen Pels Rijcken (45)/Maarten Oldenhof (42)

Beroep: vastgoedondernemer/directeur van een ICT-bedrijf

Woonplaats: Leiden/Amsterdam

Burgerlijke staat: gehuwd/gehuwd

Dit is deel 7 in een serie over financiële planning voor de oude dag. De redactie zoekt iemand die wil voorzien in zijn pensioenopbouw door een erfenis en een 70-plusser zonder pensioen die om financiële redenen nog moet werken. Reacties naar: geld@nrc.nl

    • Friederike de Raat