Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Netwerk. God speelt bij de Amerikaanse verkiezingen in november dit jaar een hoofdrol. George W. Bush, zelf een born again christen weet zich verzekerd van de steun van 70 miljoen evangelische christenen. Familievrienden, adviseurs en politieke analisten praten over de religieuze drijfveren van een president die zich als door god gezonden beschouwt. Ned.1, 20.15-20. 52u.

DOCUMENTAIRE

Het geluk van Nederland: Waar zijn de leuke mannen? Hoogopgeleide vrouwen die niet aan de man kunnen komen halen hun partners tegenwoordig uit China. Ned.3, 22.40-23.27u.

KUNST

Close-up. Donald Duck, meer dan een eend. Zie tv-vooraf. Ned1, 18.29-19.25u.

R.A.M. Gesprek met de Amerikaanse theater-, opera- en televisieregisseur Peter Sellars, wiens theaterproductie The Children of Herakles de openingsvoorstelling is van het Holland Festival. Gesprek met musicus Reinbert de Leeuw over zijn opera Rêves d'un Marco Polo. Componist Jan van de Putte vertelt over zijn opera in vier akten Wet Snow en aandacht voor het werk van de Vlaamse schilder Luc Tuymans. Ned.3, 19.35-20.55u.

MUZIEK

Vrije geluiden. Compilatie-uitzending met hoogtepunten uit het afgelopen seizoen, zoals bas-bariton Rob Holl, wereldkampioen accordeonspelen Henny Langeveld, Mischa Mengelberg, de jonge Amerikaans-Vietnamese trompettist Cuong Vu, pianiste Clara Würtz en de rapgroep the Last Poets, Reinbert de Leeuw en Vera Bets. Ned.3, 11.00-12.00u.

NPS Matinee: EBU Young musician competition 2004. De jonge fluitiste Felicia van den End zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de competitie waarin de jonge muzikant van het jaar 2004 wordt gekozen. Ned.3, 13.02-14.00u.

Wintertijd. In deze laatste uitzending bij RTL gaat oud-politicus Marcel van Dam in op zijn muzikale voorkeuren. Met fragmenten van Doris Day, Beatles, Lionel Hampton, Pink Floyd, Harry Nilsson en Normaal. RTL5, 22.00-23.l00u.

FILM

Stir Crazy (Sidney Poitier, 1980, VS). Beperkt leuke gevangenisklucht waarin menig cliché van het `serieuze' gevangenisgenre op de hak wordt genomen. Gene Wilder en Richard Pryor worden bij vergissing gearresteerd en tot 125 jaar cel veroordeeld. Veronica, 18.40-20.40u., onderbroken door reclame.

One Night at McCool's (Harald Zwart, 2001, VS). Tegenvallende romantische misdaadkomedie waarin drie mannen (barman Matt Dillon, advocaat Paul Reiser en politieman John Goodman) hun eigen versie voorschotelen van dezelfde intrige rond Liv Tyler. Veronica, 20.40-22.25u., onderbroken door reclame.

Captain Corelli's Mandolin (John Madden, 2001, Engeland/VS/Frankrijk). Vakkundig gevisualiseerde gemakzucht speelt op een anno 1941 door de Italianen bezet Grieks eiland. Italiaanse legerkapitein Nicolas Cage valt voor Griekse doktersdochter wier verloofde intussen vecht in Duitsland. BBC1, 22.05-0.05u.

.Das Spinnennetz (Bernard Wicki, 1989, West-Duitsland). Feuilleton dat Joseph Roth tussen '23 en '33 schreef stond model voor respectabel, drie uur durend drama over maatschappelijke opkomst van even meedogenloze als zwakke anti-held in het Duitsland van het interbellum. Met Klaus Maria Brandauer, Armin Mueller-Stahl. ZDF, 23.40-2.45u.

.Escape from Alcatraz (Don Siegel, 1979, VS). Authentieke ontsnapping uit gevangenis op eiland in San Francisco Bay, begin jaren zestig, stond model voor even ingehouden als effectieve gevangenisthriller. BBC1, 0.05-2.00u.

Le sourire (Claude Miller, 1994, Frankrijk). Zestigjarige psychiater met zwak hart (Jean-Pierre Marielle) valt voor 25-jarige sping-in-het-veld Emmanuelle Seigner. ARD, 15.50-3.15u., tweetalige uitzending.

RADIO

OVT. Debat over de verkiezingen van de grootste Nederlander, met lid van de commissie Grootste Nederlander Herman Pleij, hoofdredacteur van Opzij Ciska Dresselhuys, oud-hoofdredacteur van de Weekkrant Suriname Wilfred Lionarons en historicus Peer Vries. Verder o.m. de column van de publicist Johan van Minnen, muziek van het Promotie Blaas Quintet, aktueel historisch nieuws en een reconstructie van de doodslag op de Angelsaksische missionaris Bonifatius in 754 bij Dokkum. Radio 1, 10.04-11.57u.

Radio 1-journaal. Voorafgaand aan de Europese verkiezingen op 10 juni discussiëren de lijstrekkers Camiel Eurlings (CDA), Jules Maaten (VVD) en Max van den Berg (PvdA) over o.a. het Europese consumentenbeleid, het Europese rechtsstelsel en het Europese bedrijfsleven. Het programma wordt muzikaal omlijst door zanger Thé Lau. Radio 1, 12.04-14.00u.

Opium. Gesprek met oud-politicus Ed van Thijn over zijn biografische boek BM waarin hij zijn belevenissen als burgemeester van Amsterdam beschrijft en over de herdruk van de thriller De dorpelingen van Innocento die hij in 1981 schreef, samen met journalist Peter Brusse. Verder kijkt artistiek directeur Ivo van Hove terug op het Holland Festival, en vooruit op zijn laatste. Chansonzangeres Wende Snijders zingt nummers van haar debuutalbum Quand tu dors. Radio 1, 19.04-20.04u.

Boekenwijzer. Gesprek met de literatuurcriticus drs. Tjerk de Reus over de roman De onzichtbaren van Karel Glastra van Loon, die gaat over een vluchtelingenkamp in Birma. 747AM, 22.37-23.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Onder meer aandacht voor het geloof en de vervolging van de Katharen. 747AM, 23.00-0.00u.