Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Lijn 25. Deze negende aflevering over de uitbreiding van de Europese Unie komt uit Berlijn o.a. Bernd Müller, vertegenwoordiger van de deelstaatregering van Noord-Rijn Westfalen. M&LEuml;ller praat over het verschil tussen Nederland en Duitsland. Hij studeerde Nederlands in Amsterdam en Leuven en werkte als docent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ned.2, 19.25-20.00u.

Knevel op zaterdag. Gesprek met de Nijmeegse hoogleraar pijnbestrijding B. Crul waaruit blijkt dat artsen het in slaap brengen van een patiënt in de stervensfase steeds meer zien als een alternatief voor euthanasie. Ook een debat tussen André Rouvoet en Boris Dittrich over de gevolgen van deze ontwikkeling voor de euthanasiepraktijk en -wetgeving. Ned.1 20.30-21.03u.

Nova. Reportage over bolletjesslikkers op Schiphol en een gesprek met Erik O., de sergeant-majoor die op 27 december een Iraakse plunderaar zou hebben doodgeschoten. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Wat doen wij met onze ouders? Op veler verzoek een herhaling van de drie uur durende thema-uitzending over ouderen op 18 april. De uitzending laat zien hoe de babyboomgeneratie omgaat met de dilemma's rond de zorg voor hun steeds ouder wordende ouders. Ned.3, 13.10-16.15u.

Deep blue. Een kijkje achter de schermen bij de Engelse documentaire Deep blue, naar aanleiding van de bioscooppremière van 20 mei. De oceaan is de bakermat van ons leven en bedekt meer dan tweederde van onze planeet. Toch weten we meer over het maanoppervlak dan over de zeebodem. Ned.1, 18.00-18.57u.

Unlimited Jules 1989-2004. Eerste van drie afleveringen waarin de presentatoren en oud-presentatoren vertellen over hun meest indrukwekkende momenten uit het vijftien jaar oude programma met nieuws op het gebied van sport, wetenschap en techniek. Ned.3, 19.47-20.17u.

PRAATPROGRAMMA

Nieuwslicht. Gesprekken met wetenschappelijke invalshoek over (chemische) castratie van zedendelinquenten na de ontvoering en verkrachting van het meisje Wei Wei Hu en hoe wij ons kunnen wapenen tegen Al-Qaeda. Verder aandacht voor de nieuwe Adidas-commercial met voetballer David Beckham. Ned.3, 21.15-22.00u.

FILM

The Witches (Nicolas Roeg, 1989, VS/Engeland). Anjelica Hustons hoofdrol van opperheks en Jim Hensons trucendoos zijn belangrijke troeven van smakelijke verfilming van Roald Dahls gelijknamige kinderboek. Met duivels plezier laat Roeg zien hoe een bijeenkomst van kale, schurftige heksen oogt en hoe de zeven jaar oude, in een muis veranderde Luke erin slaagt Engeland van heksen te bevrijden. Ook met Mai Zetterling en Rowan Atkinson. RTL5, 16.50-18.30u., onderbroken reclame.

Go (Doug Liman, 1999, VS). Vlot geval volgt 24 uur uit het leven van enkele hedonistische jongeren in Los Angeles en is al vaak in verband gebracht met Tarantino, met name omdat dezelfde gebeurtenissen vanuit verschillende gezichtspunten worden verteld. Veronica, 20.25-22.30u., met reclame.

Deep Impact (Mimi Leder, 1998, VS). Dreigende vernietiging van Amerika (en de rest van de aarde) verloopt uiterst gedisciplineerd in blockbuster die het meer moet hebben van menselijk melodrama dan van spectaculaire actie. Met Morgan Freeman als de president. BBC1, 22.10-23.40u.

Once upon a Time in America (Sergio Leone, 1984, VS). Meeslepend epos over de opkomst, ondergang en oude dag van een gangster (Robert de Niro). Kan worden beschouwd als laatste deel van Leone's vergaand gestileerde drieluik over de Amerikaanse geschiedenis en mythologie (naast Once Upon a Time in the West en Duck You Sucker. Veronica, 22.20-2.20u., onderbroken door reclame.

Best Friends (Norman Jewison, 1982, VS). Karikaturale romantic comedy naar vermeend autobiografisch scenario van een schrijversduo. Burt Reynolds en Goldie Hawn spelen twee samenwonende en -werkende scenarioschrijvers die het idyllisch hebben totdat ze trouwen en de vrees voor verburgerlijking toeslaat. Inclusief persiflerende scènes met een chronisch jokkende Hollywoodproducent. Net5, 22.45-0.50u.

The Fourth Protocol (John Mackenzie, 1987, Engeland). Spionagethriller, naar boek van Frederick Forsythe, waarin de koude oorlog onverminderd voortwoedt. Britse geheim agent Michael Caine moet voorkomen dat KGB-agent Pierce Brosnan een Amerikaanse basis in Engeland opblaast met een atoombom. Ook met Joanna Cassidy, Ned Beatty. SBS6, 23.50-2.05u., onderbroken door reclame.

RADIO

Knetterende letteren. Discussie over de ideale inleiding van een toespraak met o.a. Jaap de Jong die onlangs op dit onderwerp promoveerde. Ook een gesprek met Christine Otten die naar de Verenigde Staten reisde en optrok met de Afrikaans-Amerikaanse formatie The Last Poets. 747AM, 14.02-15.00u.

Opium. Gesprek met Henk Helmantel, schilder van hyper-realistische stillevens. Na 30 jaar noeste arbeid, waarin zijn schilderijen gretig aftrek vonden bij particulieren, werd pas in 2000 zijn eerste schilderij door een museum aangekocht. Verder Pieter Fleury over zijn documentaire Noord-Korea: een dag uit het leven en een bespreking van de nieuwe cd French Bazaar van de Vlaamse troubadour Arno Hintjes. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Hoogleraar transseksualiteit Louis Gooren praat over zijn ervaringen met patiënten die menen in een verkeerd lichaam te zitten en eigen geaardheid. Binnenkort gaat hij met pensioen, maar een opvolger heeft hij nog niet. Radio 1, 0.04-1.00u.