Televisie en Radio Voorkeur Maandag

DOCUMENTAIRE

Britain goes wild with Bill Oddie. Documentaireserie over de Britse flora en fauna. BBB2, 21.00-22.00u.

NCRV Document: Smile & wave. Documentaire over de Nederlandse ISAF-vredesmacht in Afghanistan. Ned.1, 23.00-0.05u.

Historisch op maandag: Het Britse Rijk. Begin van een driedelige serie, gebaseerd op archiefmateriaal en dagboekfragmenten, over de ineenkrimping van het Britse Rijk na de Tweede Wereldoorlog. Het eerste deel, Rendez-vous met het lot, laat de weg naar onafhankelijkheid van India zien. Ned.1, 0.05-1.02u.

AMUSEMENT

Meer Farce Majeure. Eerste aflevering over het ooit befaamde en populaire programma Farce Majeure biedt archiefbeelden met satirische scènes en liedjes, die soms verrassend actueel blijken te zijn. Ned.1, 21.45-22.30u.

MUZIEK

Pinkpop 2004. Live vanaf het terrein Megaland in de Limburgse gemeente Landgraaf een negen uur durend rechtstreeks verslag van het muziekevenement, onderbroken door Z@ppelin (16.00-19.00u.) en Journaal (22.00-22.10u.). Presentatie door cabaretier Dolf Jansen en Heideroosje Marco Roelofs.

In het eerste blok vinden de introducties plaats en worden de nieuwe bands als Franz Ferdinand en T. Raumschmiere voorgesteld. Tussen 19.00 en 22.00u. spelen de publieksfavorieten als Lenny Kravitz, The Sugababes, The Rasmus, Black Eyed Peas, N.E.R.D. en zal Tiësto plaatjes draaien. Het blok van 21.30 tot 24.00u. biedt uitgebreide concertverslagen en bovendien staat er `popjournalistieke diepgang' op het programma. Optredens van Muse en Moloko. Tussen 24.00 en 00.30 worden de hoogtepunten herhaald. Een doorlopend magazine over het festival is te zien op http://3voor12.vpro.nl/3voor12. Ned.3, 13.00-0.56u.

SPORT

Tennis: Roland Garros. Rechtstreeks verslag van de Open Franse Tenniskampioenschappen in Parijs. Ned.2, 11.00-17.52u.

Atletiek: FBK Games. Rechtstreeks verslag van Nederlands grootste internationale atletiekevenement in Hengelo. Met onder meer de Olympisch kampioen Haile Gebrselassie uit Ethiopië die meedoet op de 10 kilometer en zijn landgenoot Kenenisa die het wereldrecord op de 5 kilometer in zijn bezit heeft. Maria Mutola start op de 800 meter. Ned.2, 18.10-21.08u.

FILM

The Wind in the Willows (Terry Jones, 1996, VS/Engeland). De Pythons Terry Jones, Michael Palin, Eric Idle en John Cleese herenigden zich voor betrekkelijk onbekend gebleven, weelderig verfilming van Kenneth Grahame's jeugdklassieker `De wind in de wilgen'. Rat, Mol en Das schieten te hulp als roekeloze Pad zijn landgoed dreigt te verliezen. BBC1, 11.00-12.25u.

The Little Vampire (Uli Edel, 2000, VS/Duitsland/Nederland). Een van de eerste Nederlandse `CV-films' (medegefinancierd door fiscaal bevoorrechte investeerders) is brave, nauwelijks Nederlandse kinderfilm over 9-jarig jochie dat vriendschap sluit met mensvriendelijke vampierfamilie. BBC1, 17.00-18.30u.

Flubber (Les Mayfield, 1997, VS). Robin Williams is geknipt voor de rol van vergeetachtige kamergeleerde in fabrieksmatige remake van The Absent-Minded Professor (Robert Stevenson, 1961), de inventieve komedie over een verstrooide professor die zijn auto kan laten vliegen dankzij superveerkrachtige rubber. Charmante trucages. BBC1, 19.35-21.00u.

Spy Kids (Robert Rodriguez, 2001, VS). Spionagefantasie voor kinderen in de trant van de bekende James Bondfilms, waarin een jeugdige broer en zus niet alleen de wereld van de ondergang redden, maar ook hun beide ouders, spionnen in ruste. Wervelende montage, sterke humor en innemend amusement voor alle leeftijden. SBS6, 20.30-22.10u.,met reclame.

Total Recall (Paul Verhoeven, 1990, VS). Tweede Amerikaanse succesfilm van de vrolijk-nihilistische regisseur van Basic Instinct: een majestueus gewelddadige, op een uitgewoond Mars gesitueerde action fantasy over de identiteitscrisis van een met geïmplanteerde herinneringen kampende Arnold Schwarzenegger. Ook met Sharon Stone. BBC1, 23.20-1.10u.

Goin' South (Jack Nicholson, 1978, VS). Tweede door Nicholson geregisseerde speelfilm is een semi-komische western waarin een outlaw (Nicholson) de doodstraf ontloopt door huwelijk met goedwillende oude vrijster annex mijneigenaresse Mary Steenburgen. Dinsdag, SBS6, 12.55-14.55u., onderbroken door reclame.

RADIO

Anderstalige muziek. Vandaag geen liedjes in het Engels of Nederlands, maar uitsluitend `anderstalige' muziek. Luisteraars kunnen via 0800-1122 hun favoriete anderstalige platen doorgeven en de verhalen die bij deze platen horen.Radio 2, 6.04-24.00u.

Kunststof. Saskia Noort lijkt veel op de vrouwen over wie ze schrijft. Zij heeft de stad verruild voor een dorp, is lid van een eetclub en behoort tot de sociale bovenklasse. Haar nieuwste thriller De eetclub is genomineerd voor de Gouden Strop. Radio 1, 19.04-20.00u.

De Avonden. Gesproken Uitzicht van Rob van Essen, schrijver in Amsterdam, de schrijver en journalist Pieter Waterdrinker met een bericht vanuit de stad Nizjnij Novgorod (aan de Wolga) waar maandag een Nederlands cultureel festival plaatsvindt, met deelname van o.a. Elmer Schönberger, Jos Stelling en het dansgezelschap Introdans. In Oefening baart kunst demonstreert Johan Kracht een gevreesde orkestpartij, een passage uit de finale van de Symfonie in Es, KV543. Verder wordt de werkplek van de schilder Arie Schippers bezocht. 747AM, 21.00-23.00u.